skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak ja uwielbiam placki z dżemem! Jeden problem – nie mogę dostać ciasta drożdżowego. Kiedy po raz kolejny skarżyłem się starej babci na moje niepowodzenia w gotowaniu, odpowiedziała: "nie martw się, dam ci jeden przepis, drożdże na pewno nie są potrzebne!». I od tego czasu jestem mistrzem ciast z dżemem.
wymieszaj mąkę z sodą i zagnieść ciasto, dodając do mąki ubite jajka, sól, cukier i kefir. Ciasto powinno być jednorodne i elastyczne, więc ugniataj, aby nie przylegało do palców. Zrób opaskę uciskową z ciasta i podziel ją na małe kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek o grubości 5 mm i umieść łyżeczkę dżemu na środku. Połącz krawędzie powstałych ciast i delikatnie ściśnij. Upewnij się, że nie ma żadnych szczelin, w przeciwnym razie całe wypełnienie wycieknie.
ułóż placki na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 180C, aż będą miękkie.
a teraz możesz zabrać swoje produkty babci jako Czerwony Kapturek lub po prostu sam je zjeść. Nawiasem mówiąc, żart w temacie.
Czerwony Kapturek idzie do babci, a mama karze: "Przynieś babcię, córko, ciasta, a jeśli odmówi, mówią, kryzys na podwórku, mała emerytura, wszyscy stójcie wcześnie, z dżemem po 10, z mięsem po 20!»
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g