skład / składniki
metoda gotowania
najpierw rozmrażamy mrożoną rybę, dokładnie myjemy, wypatroszamy i wykonujemy kilka nacięć, ale zostawiamy rybę w całości. Ostrożnie pieprz i sól po obu stronach. Następnie pokrój umyte pomidory koktajlowe w plasterki, możesz podzielić je na pół, obraną i umytą cebulę w krążki i cytrynę w cienkie plasterki. Te posiekane warzywa wkładamy do każdego nacięcia. Następnie myjemy i drobno siekamy pietruszkę i koperek i wkładamy je do wnętrza naszej tuszy. Nasmaruj zewnętrzną stronę tuszy majonezem. Ugotowaną rybę wkładamy do folii i zawijamy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 15-20 minut na średnim ogniu. Czas gotowania zależy od wielkości ryby, w naszym przypadku bierzemy średnią makrelę. Więc ona przygotować w 20 minut. 2-3 minuty przed gotowością usuwamy folię i zostawiamy rybę w piekarniku, aby powstała rumiana skorupa. Zgodnie z tym przepisem kulinarnym ryba okaże się bardzo delikatna i soczysta. Do tego posiłku możesz przygotować lekką sałatkę. Podawaj pieczoną makrelę z pomidorkami koktajlowymi na gorąco, udekoruj ziołami i możesz pokroić ogórki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g