makrela z pomidorkami koktajlowymi i cytryną pieczona w piekarniku

bardzo dobrze dobrana kombinacja produktów! Danie jest doskonałe!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 7 % 2 g
185 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

najpierw rozmrażamy mrożoną rybę, dokładnie myjemy, wypatroszamy i wykonujemy kilka nacięć, ale zostawiamy rybę w całości. Ostrożnie pieprz i sól po obu stronach. Następnie pokrój umyte pomidory koktajlowe w plasterki, możesz podzielić je na pół, obraną i umytą cebulę w krążki i cytrynę w cienkie plasterki. Te posiekane warzywa wkładamy do każdego nacięcia. Następnie myjemy i drobno siekamy pietruszkę i koperek i wkładamy je do wnętrza naszej tuszy. Nasmaruj zewnętrzną stronę tuszy majonezem. Ugotowaną rybę wkładamy do folii i zawijamy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 15-20 minut na średnim ogniu. Czas gotowania zależy od wielkości ryby, w naszym przypadku bierzemy średnią makrelę. Więc ona przygotować w 20 minut. 2-3 minuty przed gotowością usuwamy folię i zostawiamy rybę w piekarniku, aby powstała rumiana skorupa. Zgodnie z tym przepisem kulinarnym ryba okaże się bardzo delikatna i soczysta. Do tego posiłku możesz przygotować lekką sałatkę. Podawaj pieczoną makrelę z pomidorkami koktajlowymi na gorąco, udekoruj ziołami i możesz pokroić ogórki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy