pieczona nadziewana makrela w piekarniku

pyszna ryba o doskonałym aromacie szybko wezwie wszystkich do stołu.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 17 g
tłuszcze 49 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
221 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ten wspaniały przepis kulinarny, najpierw myjemy tusze makreli, a następnie usuwamy skrzela aby to zrobić, możesz użyć nożyczek. Następnie delikatnie parujemy brzuch makreli i usuwamy jej wnętrzności. Ponownie myjemy rybę pod bieżącą wodą wewnątrz i na zewnątrz i dokładnie suszymy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek, pokrój jeden ząbek czosnku na cienkie płatki i odłóż je na bok. W moździerzu wkładamy drugi ząbek czosnku, czarny pieprz i dość dużą szczyptę soli kuchennej i mielimy je.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny, olej roślinny do tej mieszanki i dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na blasze do pieczenia kładziemy duży arkusz folii, będzie lepiej, jeśli będzie podwójny. Następnie pocieramy rybę wewnątrz i na zewnątrz naszą mieszanką czosnku i pieprzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie posiekaj pietruszkę lub kolendrę i wymieszaj z naszym posiekanym czosnkiem i wypełnij brzuch ryby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie szczelnie owinąć rybę folią i pozostawić do marynowania przez około pół godziny w temperaturze pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 190°C. i piecz naszą makrelę przez około 40 minut. To wspaniałe jedzenie jest łatwe do przygotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Makrela w piekarniku z ziołami i czosnkiem jest gotowa!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy