skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Aby przygotować ten wspaniały przepis kulinarny, najpierw myjemy tusze makreli, a następnie usuwamy skrzela aby to zrobić, możesz użyć nożyczek. Następnie delikatnie parujemy brzuch makreli i usuwamy jej wnętrzności. Ponownie myjemy rybę pod bieżącą wodą wewnątrz i na zewnątrz i dokładnie suszymy.
Krok 3:
Obierz czosnek, pokrój jeden ząbek czosnku na cienkie płatki i odłóż je na bok. W moździerzu wkładamy drugi ząbek czosnku, czarny pieprz i dość dużą szczyptę soli kuchennej i mielimy je.
Krok 4:
Dodaj świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny, olej roślinny do tej mieszanki i dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Na blasze do pieczenia kładziemy duży arkusz folii, będzie lepiej, jeśli będzie podwójny. Następnie pocieramy rybę wewnątrz i na zewnątrz naszą mieszanką czosnku i pieprzu.
Krok 6:
Następnie posiekaj pietruszkę lub kolendrę i wymieszaj z naszym posiekanym czosnkiem i wypełnij brzuch ryby.
Krok 7:
Następnie szczelnie owinąć rybę folią i pozostawić do marynowania przez około pół godziny w temperaturze pokojowej.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 190°C. i piecz naszą makrelę przez około 40 minut. To wspaniałe jedzenie jest łatwe do przygotowania.
Krok 9:
Makrela w piekarniku z ziołami i czosnkiem jest gotowa!
Krok 10:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g