łosoś w folii w piekarniku z ziemniakami

pomysł na zdrowy obiad. Ryba będzie bardzo delikatna! Bardzo, bardzo lubię łososia rybnego w absolutnie każdej jego manifestacji. Jest to prawdopodobnie jedna z niewielu ryb, z których można przygotować jedzenie dla każdego, nawet najbardziej wymagającego smaku. Ale najbardziej ulubionym przepisem kulinarnym z tej wspaniałej ryby jest łosoś pieczony w folii z ziemniakami. Mówię Ci, jak ugotować to cudowne danie!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 35 % 8 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj ziarna pieprzu, sól, skórkę z cytryny i sok z 1 cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Grind. Lepiej zmiażdżyć i wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natrzyj rybę marynatą i włóż do lodówki na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i pokrój ziemniaki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól i posyp pieprzem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż folię na blasze do pieczenia i posmaruj ją olejem słonecznikowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż ryby i ziemniaki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj górę folią.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec przez 30 minut w piekarniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

więc zaczynamy od stu płukania steku z łososia. Następnie posmaruj marynatą z soli, pieprzu, miodu, musztardy, soku z cytryny i skórki. Teraz usuwamy rybę do marynowania w lodówce przez około 40-50 minut. Po tym czasie wyjmujemy łososia z lodówki, kładziemy 4 kwadraty folii na blasze do pieczenia(1 kwadrat na każdy kawałek). Smarujemy te kwadraty olejem, układamy jeden kawałek marynowanej ryby. Następnie obieramy i myjemy ziemniaki, kroimy w plasterki i układamy wokół steku(obliczenia są takie same: 1 ziemniak, 1 stek). Następnie szczelnie owinąć folię i wysłać blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy