skład / składniki
gotowanie krok po kroku
rozłóż masło na arkuszu i włóż do nagrzanego piekarnika, aby masło się stopiło i stało się złotobrązowe. Najważniejsze, aby upewnić się, że się nie spali. Wlej białko do płytkiego rondla i ubij widelcem, aż pojawi się piana.
filet z języka morskiego dokładnie wysusz papierowymi serwetkami. Zanurz w białku jaja, a następnie zwiń w okruchy krakersów (jeśli ich nie ma, możesz użyć zwykłej bułki tartej, mieszając je z odrobiną soli) i połóż bezpośrednio na stopionym maśle. Posyp pozostałymi okruchami, pieprzem i solą. Piec przez 15-18 minut, stale sprawdzając gotowość widelcem.
podawaj, polewając olejem pozostałym po upieczeniu. Do dekoracji nadają się frytki, gotowana marchewka i świeża posiekana kapusta. Przepis jest przeznaczony na cztery porcje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Język morski - 88 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Ciasteczka Krakersowe - 504 kcal/100g