skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jabłka do tego przepisu najlepiej przyjmować twarde, kwaśne lub słodko-kwaśne. Wyjmij ciasto z opakowania, pozwól mu się rozmrozić i trochę wyrosnąć. W międzyczasie przygotuj nadzienie.
w tym celu obieramy jabłka ze skór, wycinamy rdzeń i tryb niezbyt dużymi kostkami. Roztop masło w rondlu, dodaj jabłka, granulowany cukier, rozmrożone borówki brusznicy (Opcjonalnie) i cynamon. Jak tylko się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne pięć do siedmiu minut. Następnie ostudzić.
rozwałkuj ciasto o grubości pół centymetra i pokrój w prostokąty o wymiarach 6 na 8 centymetrów. Na części z nich rozłóż nadzienie na środku, posmaruj krawędzie ubitym jajkiem i przykryj pozostałymi półfabrykatami.
lekko dociskamy krawędzie widelcem. Rozłóż placki na natłuszczonej blasze do pieczenia, posmaruj wierzch ubitym jajkiem i posyp cukrem pudrem. Pieczemy w piekarniku przez dwadzieścia minut, aż nasze placki z jabłkami będą złote. Wszyscy twoi domownicy i goście docenią smak przygotowanego przez Ciebie jedzenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Borówka - 43 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g