skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc zaczynamy od przygotowania ciasta. Aby to zrobić, rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i dodaj cukier. Umieść ciasto w ciepłym miejscu, aż pojawi się piana. Następnie włóż mąkę do ciasta, wlej do niej margarynę i drożdże. Wymieszaj wszystko i zagniataj ciasto, stopniowo dodając wodę. Teraz kładziemy ciasto na 30 minut. Teraz przechodzimy do przygotowania nadzienie. Aby to zrobić, podgrzej olej na patelni i usmaż na nim cebulę, ale nie na złoty kolor. Następnie dodaj mięso, wszystkie przyprawy, trochę wody i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj rodzynki i migdały, dobrze wymieszaj i gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu. Dodaj pietruszkę, wymieszaj. Teraz rozwałkuj około 30 kulek tego samego rozmiaru z naszego ciasta. Rozwałkuj kulki w koła o grubości 0,5 cm, umieść łyżkę na środku każdego koła. l. nadzienia i uformuj półksiężyc (jak pierogi). Placki kładziemy na uprzednio natłuszczonej blasze do pieczenia i przykrywamy ręcznikiem. Umieszczamy je na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy placki przez 25-30 minut. Powinny być podawane na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g