skład / składniki
gotowanie krok po kroku
to jest pyszne i szybkie jedzenie! Całkiem smaczne i można nawet powiedzieć, że świąteczne, pierogi. Przepisy kulinarne ich przygotowania-cała masa. I zaoferuję ci dzisiaj opcję "chudą" - pierogi w garnku z grzybami.
jakoś koledzy przyszli do nas, studentów, przynosząc ze sobą całą paczkę pierogów sklepowych. Przygotowaliśmy je w sposób, który teraz opiszę, i były bardzo jadalne, zostały zmiażdżone w jednej chwili ze stołu.
więc zróbmy pierogi całkiem małe - gdzieś w połowie tradycyjnego "kalibru". Pierogi po smażeniu nie rozpadają się, stając się gęste po smażeniu.
więc smaż pierogi na maśle, aż będą lekko rumiane ze wszystkich stron. To, powtarzamy, jest konieczne. W końcu smażenie nie tylko nada im dodatkowy smak, ale także dodatkową twardość. Ale co najważniejsze, pieczenie nie pozwoli im sklejać się podczas duszenia w piekarniku.
raz napełniłem pierogi kwaśną śmietaną i zacząłem dusić w piekarniku. Nikomu się to nie podobało. W końcu śmietana, rozproszona w bulionie,nie dała się uformować. Chociaż mąż był zachwycony tą opcją.
teraz ugotuj bulion warzywny. Aby to zrobić, włóż marchewkę i cebulę, grubo posiekane, a także laur, pieprz i pęczek pietruszki do 700 ml wrzącej wody. Posolić trochę i gotować przez około 20 minut, aż pierogi i grzyby będą smażone. Odcedź gotowy bulion.
pieczarki kroimy na talerze, smażymy na maśle i robimy to na tej samej patelni, na której smażone były pierogi.
równomiernie ułóż pierogi i grzyby w czterech garnkach i zalej je bulionem. Uwaga-nie zamykamy pokrywy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny.
podawaj w doniczkach lub włóż pierogi do głębokiego talerza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierogi - 255 kcal/100g