skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek biorę przyprawy. Możesz po prostu dostać się pod rękę, na przykład: tymianek, szafran, mięta (wszystkie z przyjemnym aromatem). Mieszam przyprawy z solą i dokładnie pocieram rybę ze wszystkich stron, wkładam do lodówki na kilka godzin do marynowania.
po tym czasie wlewam olej roślinny na patelnię (lepiej, jeśli jest to oliwa z oliwek) i podgrzewam do maksymalnej temperatury (200 stopni). Następnie smaż nasz kawałek łososia z każdej strony przez 3 minuty. Następnie układam rybę na naczyniu do pieczenia, wlewam śmietanę, na wierzch układam pokrojone w plasterki cytryny i zioła. Wkładam wszystko do piekarnika nagrzanego do 230 stopni.
po zagotowaniu śmietany usuwamy ogień i czekamy 20 minut.
cały nasz stek jest gotowy. Podawany na stole z dodatkami, takimi jak ziemniaki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g