stek z łososia w piekarniku pieczony z cytryną

stek z łososia to niesamowite danie idealne na kolację! Trudno znaleźć lepszy produkt spożywczy niż łosoś. Pomimo wysokich kosztów jest to bardzo wspaniały i smaczny produkt. Ryba zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A I D oraz witaminy B12. Od czasu do czasu gotuję stek z łososia wspaniały posiłek zgodnie z przepisem kulinarnym przeczytanym w czasopiśmie.
☺ModnicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 74 % 14 g
węglowodany 16 % 3 g
208 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

na początek biorę przyprawy. Możesz po prostu dostać się pod rękę, na przykład: tymianek, szafran, mięta (wszystkie z przyjemnym aromatem). Mieszam przyprawy z solą i dokładnie pocieram rybę ze wszystkich stron, wkładam do lodówki na kilka godzin do marynowania.
po tym czasie wlewam olej roślinny na patelnię (lepiej, jeśli jest to oliwa z oliwek) i podgrzewam do maksymalnej temperatury (200 stopni). Następnie smaż nasz kawałek łososia z każdej strony przez 3 minuty. Następnie układam rybę na naczyniu do pieczenia, wlewam śmietanę, na wierzch układam pokrojone w plasterki cytryny i zioła. Wkładam wszystko do piekarnika nagrzanego do 230 stopni.
po zagotowaniu śmietany usuwamy ogień i czekamy 20 minut.
cały nasz stek jest gotowy. Podawany na stole z dodatkami, takimi jak ziemniaki.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy