Falafel pieczony w piekarniku
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
ten przepis na Falafel pieczony w piekarniku przeczytałem w książce kucharskiej kuchni arabskiej. To danie kuchni arabskiej, to smażone kulki z puree z roślin strączkowych (fasola, fasola), które są przyprawione przyprawami. To niesamowite jedzenie z kuchni arabskiej, zawiera bardzo przydatne substancje dla zdrowia ludzkiego-białka – a także minerały, które znacznie zmniejszają możliwość chorób serca i raka oraz spowalniają proces więdnięcia skóry. Możesz przygotować Falafel pieczony w piekarniku w następujący sposób: ciecierzycę należy najpierw namoczyć przez około osiem godzin. Rozgrzej piekarnik. W kombajnie musisz wymieszać ciecierzycę z pozostałymi składnikami, z wyjątkiem jajka. Musisz przewinąć wszystko do masy. Następnie włóż do talerza, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. I usuń 15 minut na bok. Podziel masę na równe 16 części. Uformuj kulki. Połóż je na blasze do pieczenia, która została wcześniej Naoliwiona. Piec przez 10 minut, aż Falafel lekko się zrumieni. Gotowy posiłek należy podawać natychmiast z pita, również ze słonymi lub świeżymi warzywami, hummusem. Bardzo smaczny jest falafel z sosem jogurtowym. Do sosu należy wycisnąć czosnek do jogurtu, dodać pieprz, sól, trochę soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Placek przaśny - 263 kcal/100g
- Tortilla żytnia - 375 kcal/100g
- Tortilla - 263 kcal/100g