cielęcina w piekarniku z ananasem

mięso ananasowe jest niewyobrażalnie smaczne, a cielęcina nie jest wyjątkiem!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 14 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 10 % 3 g
180 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
słyszałem o słodkiej cielęcinie duszonej z ananasami na wiosennym pikniku i od tego czasu ten kulinarny przepis utkwił mi w pamięci i stał się jednym z najbardziej ulubionych dań świątecznego stołu. Jedzenie jest łatwe do przygotowania, ale nie pozostawi obojętnym ani miłośników smacznego jedzenia, ani estetów, którzy cenią w jedzeniu nie tylko smak, ale także piękno. Mięso dokładnie myję i kroję na talerze jak na kotlety, a cebulę kroję w najcieńsze pierścienie, aby prześwitywały. Układam warstwy na patelni: warstwa cebuli - warstwa mięsa - warstwa cebuli. W zależności od wielkości patelni liczba warstw będzie inna, ale górną warstwą musi być cebula. Napełniam zimną wodą, aby lekko przykryła górną warstwę i moczyłem mięso przez kilka godzin. Następnie całkowicie uwalniam cielęcinę z cebuli, soli i pieprzu, lekko ubijam i smażymy w oleju roślinnym na umiarkowanym ogniu z obu stron na patelni do połowy. Zetrzyj ser na drobnej tarce, czosnek w czosnku. Wszystko to mieszam z majonezem i sos jest gotowy. Na kawałki mięsa układam krążki ananasa, polewam mięso sosem i tuszę słodką cielęcinę z ananasami na patelni na małym ogniu przez około 20 minut. Zanim podam cielęcinę do stołu, rozłóż mięso na liściach sałaty i udekoruj połówkami oliwek bez pestek. Miłośnicy chińskich słodkich sosów do mięsa będą zachwyceni tym jedzeniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy