skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić proste szybkie ciasto wielkanocne dla początkujących? Przygotuj potrawy do robienia ciast. Muszą mieć jedną, temperaturę pokojową. Jest to ważny warunek udanego ciasta - lepiej wzrośnie podczas pieczenia. Dlatego wcześniej wyjmij jajka i olej z lodówki, aby miały czas na rozgrzanie.
Krok 2:
Dodaj cukier do miękkiego masła. Ubij masło z cukrem mikserem na puszystą, jasną masę.
Krok 3:
Nie przestając ubijać, dodaj po jednym na raz jajka. Wygodniej będzie to zrobić, po rozbiciu ich na osobne naczynia. Ubij masę, aż produkty zostaną dokładnie wymieszane.
Krok 4:
Umyj cytrynę bardzo dobrze pod gorącą wodą. Lepiej to zrobić z sodą, aby zmyć wosk, który może przetwarzać owoce. Usuń skórkę z cytryny-górną warstwę skórki-pocierając ją na drobnej tarce. Nie zaczepiaj białej części cytryny - jest gorzka podczas pieczenia.
Krok 5:
Dodaj startą skórkę i odrobinę waniliny do masy maślanej, dosłownie na czubku noża. Wanilina jest substancją chemiczną, potrzebuje bardzo mało, w przeciwnym razie nada wypiekom gorzką nutę. Jeśli używasz cukru waniliowego lub naturalnej wanilii, włóż ich większą ilość. Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe, ale nie gorące. Wlej mleko do ciasta. Wymieszaj szpatułką.
Krok 6:
Dodaj do mąki pozostałe suche składniki-sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko łyżką.
Krok 7:
Zacznij dodawać mąkę do ciasta partiami, przesiewając. Przesiewanie nasyca mąkę powietrzem, dzięki czemu wypieki są bardziej miękkie i puszyste. Po każdej porcji mąki wymieszaj ciasto szpatułką.
Krok 8:
Dodaj w ten sposób całą mąkę, a następnie dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Opłucz rodzynki gorącą wodą. Osusz go, układając na ręczniku papierowym lub serwetce. Dodaj łyżeczkę mąki do rodzynek, wymieszaj. Zawijanie mąki pomoże równomiernie rozprowadzić rodzynki na cieście.
Krok 10:
Dodaj rodzynki do ciasta, mieszaj szpatułką, aż rodzynki zostaną równomiernie rozłożone.
Krok 11:
Weź dowolne formy do ciast-papierowe, metalowe, silikonowe. Posmaruj Metal olejem. Łyżką włożyć ciasto do foremek, wypełniając je 3/4 wysokości.
Krok 12:
Z tej ilości ciasta dostałem trzy większe ciasta i jedno bardzo małe. Ten mały można podzielić na trzy pozostałe, ciasto rośnie, ale nie za bardzo. Tak więc ten przepis jest przeznaczony na trzy ciasta wielkanocne o wielkości formy 9 * 10 cm 9 - Średnica dna.
Krok 13:
Piecz ciasta w piekarniku nagrzanym do 160°C, tryb góra-dół, godzinę lub trochę dłużej. Muszą wstać i zarumienić się. Moje pieczone przez 1 godzinę i 15 minut. Wyjmij gotowe ciasta z piekarnika i całkowicie ostudź. Następnie ostrożnie wyjmij je z foremek. Papieru nie można usunąć, ale chciałem ozdobić ciasta ciasteczkowe lukrem, a ich wierzchołki nie wzrosły zbytnio nad krawędziami form. Dlatego je zdjęłam.
Krok 14:
Wierzch ciasta można ozdobić dowolnym lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem. Zrobiłam najprostszy lukier-ubiłam białko i 150 gramów cukru. Ale wydawało mi się, że na takie ciasta wystarczy cukier puder.
Krok 15:
Udekoruj ciasta wielkanocne według uznania kolorowymi posypkami.
ciasta są przygotowywane bardzo szybko i łatwo. To bardziej babeczki, ale bardzo smaczne. Kto nie lubi ciasta drożdżowego-świetna opcja pieczenia na Wielkanoc.
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g