skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z twarogu jak w przedszkolu? Przygotuj jedzenie. Twaróg, mleko, masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Jakiego twarogu lepiej użyć? Może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Ale zapiekanka z tłustego twarogu będzie smaczniejsza. Lepiej dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany, kefiru lub mleka do niskotłuszczowego twarogu. Przetrzyj twaróg przez drobne sito lub przebij blenderem.
Krok 2:
W pojemniku o odpowiedniej wielkości połącz jajka z cukrem. Aby nasza zapiekanka była przewiewna i wysoka, ubij miksturę mikserem, aż utworzy się stabilna, Puszysta piana. Dodaj puree z twarogu i mleko. Kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Dodaj miękkie masło. Ponownie ubij mieszaninę, aż będzie gładka. Masło powinno być zmiękczone, a nie stopione, w przeciwnym razie zmieni się konsystencja ciasta twarogowego.
Krok 4:
W kawałkach dodaj semolinę. Za każdym razem ubijaj masę mikserem z małą prędkością. Jeśli twaróg, którego używasz, jest zbyt mokry, zwiększ ilość semoliny, aby ciasto nie było płynne.
Krok 5:
Pozostaw ciasto na 15-30 minut, aby grys puchł. Dlaczego lepiej dodać semolinę niż mąkę? Pieczenie z semoliną będzie delikatniejsze i bardziej puszyste. Po upieczeniu nie odpadnie i zachowa swój kształt. Wcześniej, 10-20 minut przed pieczeniem, włącz piekarnik do rozgrzania do 180°C. przenieś ciasto do odpowiedniego naczynia do pieczenia. Mój kształt miał 25 na 28 cm.
Krok 6:
Piecz zapiekankę przez około 30 minut, aż się zarumieni. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Temperatura pieczenia może być mniejsza lub większa niż wskazana w przepisie (od 175 do 200°C). Schłodzić gotową zapiekankę, a następnie pokroić. Podawaj zapiekankę do stołu. Smacznego!
dostaliśmy taką delikatną zapiekankę w przedszkolu. Wciąż pamiętam jej smak. Podawano też różne sosy: czekoladowy, waniliowy, mleczny, a czasem skondensowane mleko. Przepis można uzupełnić i urozmaicić, dodając do ciasta jagody czarnej porzeczki, maliny i drobno posiekane suszone morele. Wstępnie ugotuj suszone owoce, mocząc je w gorącej wodzie przez 10-15 minut. Nie bez powodu było to ulubione danie w ogrodzie.
jak zrobić sos waniliowy? Mleko (350 ml) wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. W misce wymieszaj 2 jajka, 50 g cukru i 10 g mąki. Niewielką ilość gorącego mleka ostrożnie wlej do mieszanki jajecznej. Aby zapobiec zsiadaniu się mieszanki, szybko wymieszaj ją widelcem lub trzepaczką. Wlej mieszankę jajeczno-mleczną do rondla z resztą mleka. Gotuj sos na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij z ognia. Dodaj wanilinę lub cukier waniliowy dla smaku (dodaj zgodnie z instrukcją). Wymieszać. SOS waniliowy jest gotowy!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g