zapiekanka z twarogu jak w przedszkolu

delikatny, apetyczny, dla całej rodziny na śniadanie! Zapiekanka z twarogu jak w przedszkolu-prosty i niedrogi przepis na pyszne i zdrowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie lubią twarogu. Taka zapiekanka nadaje się na śniadanie, podwieczorek i jako deser.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 28 % 12 g
węglowodany 44 % 19 g
229 kcal
IG: 0 / 42 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z twarogu jak w przedszkolu? Przygotuj jedzenie. Twaróg, mleko, masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Jakiego twarogu lepiej użyć? Może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Ale zapiekanka z tłustego twarogu będzie smaczniejsza. Lepiej dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany, kefiru lub mleka do niskotłuszczowego twarogu. Przetrzyj twaróg przez drobne sito lub przebij blenderem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W pojemniku o odpowiedniej wielkości połącz jajka z cukrem. Aby nasza zapiekanka była przewiewna i wysoka, ubij miksturę mikserem, aż utworzy się stabilna, Puszysta piana. Dodaj puree z twarogu i mleko. Kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj miękkie masło. Ponownie ubij mieszaninę, aż będzie gładka. Masło powinno być zmiękczone, a nie stopione, w przeciwnym razie zmieni się konsystencja ciasta twarogowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W kawałkach dodaj semolinę. Za każdym razem ubijaj masę mikserem z małą prędkością. Jeśli twaróg, którego używasz, jest zbyt mokry, zwiększ ilość semoliny, aby ciasto nie było płynne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw ciasto na 15-30 minut, aby grys puchł. Dlaczego lepiej dodać semolinę niż mąkę? Pieczenie z semoliną będzie delikatniejsze i bardziej puszyste. Po upieczeniu nie odpadnie i zachowa swój kształt. Wcześniej, 10-20 minut przed pieczeniem, włącz piekarnik do rozgrzania do 180°C. przenieś ciasto do odpowiedniego naczynia do pieczenia. Mój kształt miał 25 na 28 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz zapiekankę przez około 30 minut, aż się zarumieni. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Temperatura pieczenia może być mniejsza lub większa niż wskazana w przepisie (od 175 do 200°C). Schłodzić gotową zapiekankę, a następnie pokroić. Podawaj zapiekankę do stołu. Smacznego!

dostaliśmy taką delikatną zapiekankę w przedszkolu. Wciąż pamiętam jej smak. Podawano też różne sosy: czekoladowy, waniliowy, mleczny, a czasem skondensowane mleko. Przepis można uzupełnić i urozmaicić, dodając do ciasta jagody czarnej porzeczki, maliny i drobno posiekane suszone morele. Wstępnie ugotuj suszone owoce, mocząc je w gorącej wodzie przez 10-15 minut. Nie bez powodu było to ulubione danie w ogrodzie.

jak zrobić sos waniliowy? Mleko (350 ml) wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. W misce wymieszaj 2 jajka, 50 g cukru i 10 g mąki. Niewielką ilość gorącego mleka ostrożnie wlej do mieszanki jajecznej. Aby zapobiec zsiadaniu się mieszanki, szybko wymieszaj ją widelcem lub trzepaczką. Wlej mieszankę jajeczno-mleczną do rondla z resztą mleka. Gotuj sos na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij z ognia. Dodaj wanilinę lub cukier waniliowy dla smaku (dodaj zgodnie z instrukcją). Wymieszać. SOS waniliowy jest gotowy!

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy