skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasto. Rodzynki, suszone morele (w razie potrzeby można użyć innych suszonych owoców) dokładnie spłukać, zalać wrzącą wodą i pozostawić na 15 minut do pęcznienia. Po określonym czasie spuść wodę, wysusz suszone owoce. Suszone morele kroimy w małe kostki.
Krok 2:
Prasowane drożdże wkładamy do miski, powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego jeśli były przechowywane w lodówce lub zamrażarce, należy je wcześniej wyjąć i pozostawić do ogrzania. Pokrój kawałek drożdży widelcem lub łyżką na papkowatą masę. Podgrzej mleko do 36 stopni i wlej do miski z drożdżami, dodaj łyżkę cukru i wymieszaj mieszaninę. Umieść miskę z tą mieszanką w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 3:
Jajka ubić widelcem w osobnej misce z pozostałym cukrem, solą i wanilią. Wlej stopione i schłodzone masło do temperatury pokojowej. Mieszać.
Krok 4:
Po określonym czasie na powierzchni mieszaniny drożdży powinna pojawić się piana, co oznacza, że drożdże zostały aktywowane, wszystko jest zrobione poprawnie. Powstałą mieszankę jajeczno-śmietankową wlewa się do miski z mieszanką drożdży. Ponownie wymieszaj, aby mieszanina stała się jednorodna w konsystencji.
Krok 5:
Teraz wlej części przesianej mąki pszennej. Za każdym razem mieszając mieszaninę łyżką.
Krok 6:
Na tym samym etapie dodaj rodzynki i kawałki suszonych moreli, zwinięte w mące.
Krok 7:
Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania łyżką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami, aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Po wskazanym czasie ugniatamy ciasto, zostawiamy na kolejną 1 godzinę.
Krok 8:
Przejdź do przygotowania ciast wielkanocnych. Możesz użyć dowolnego naczynia do pieczenia ciast: papierowego, silikonowego lub metalowego. Smarujemy ściany i spód formy masłem i napełniamy ciasto nie więcej niż do połowy. Kładziemy puste ciasta w ciepłym miejscu na 15 minut do proofingu.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasta przez około 40 minut. Ale czas pieczenia zależy od pracy piekarnika, wielkości ciasta. Możesz sprawdzić gotowość ciast wielkanocnych drewnianym patyczkiem. W międzyczasie możesz zrobić lukier na ciasta. Ciasta można przykryć dowolnym kremem lub krówką do smaku. Na przykład krem na bazie żelatyny jest prosty i interesujący.
Krok 10:
Rozpuszczamy żelatynę w wodzie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Wlej ciężką śmietanę do galaretki, dodaj cukier i wanilinę do smaku. Mieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki, pozwól jej lekko ostygnąć i nałóż na czapkę schłodzonych ciast.
Krok 11:
Udekoruj ciasta na wierzchu posypką cukierniczą.
Krok 12:
Ciasta są gotowe. Glazurę na ciastach zastygamy w lodówce. Podajemy je do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g