wielkanocne ciasto na żywych drożdżach

świąteczne ciasto wielkanocne na żywych drożdżach! Wiele gospodyń domowych na jasne święta wielkanocne piecze ciasta wielkanocne i inne Wielkanocne wypieki drożdżowe zgodnie z ich ulubionym przepisem. Większość nowoczesnych gospodyń domowych używa suchych drożdży, jest to wygodniejszy i prostszy produkt do pieczenia o długim okresie przydatności do spożycia, ale praktycznie nie gorszy od żywych drożdży. Jeśli jednak istnieje możliwość wypróbowania drożdży prasowanych w pracy, zdecydowanie musisz z niej skorzystać. Wydaje mi się, że wypieki drożdżowe na takich drożdżach są nadal nieco bardziej udane, przewiewne i delikatniejsze niż na prasowanych. Czas na przygotowanie wypieków na żywych drożdżach zajmuje nie więcej niż suche.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 75 % 45 g
276 kcal
IG: 13 / 7 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto. Rodzynki, suszone morele (w razie potrzeby można użyć innych suszonych owoców) dokładnie spłukać, zalać wrzącą wodą i pozostawić na 15 minut do pęcznienia. Po określonym czasie spuść wodę, wysusz suszone owoce. Suszone morele kroimy w małe kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Prasowane drożdże wkładamy do miski, powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego jeśli były przechowywane w lodówce lub zamrażarce, należy je wcześniej wyjąć i pozostawić do ogrzania. Pokrój kawałek drożdży widelcem lub łyżką na papkowatą masę. Podgrzej mleko do 36 stopni i wlej do miski z drożdżami, dodaj łyżkę cukru i wymieszaj mieszaninę. Umieść miskę z tą mieszanką w ciepłym miejscu na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ubić widelcem w osobnej misce z pozostałym cukrem, solą i wanilią. Wlej stopione i schłodzone masło do temperatury pokojowej. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po określonym czasie na powierzchni mieszaniny drożdży powinna pojawić się piana, co oznacza, że drożdże zostały aktywowane, wszystko jest zrobione poprawnie. Powstałą mieszankę jajeczno-śmietankową wlewa się do miski z mieszanką drożdży. Ponownie wymieszaj, aby mieszanina stała się jednorodna w konsystencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz wlej części przesianej mąki pszennej. Za każdym razem mieszając mieszaninę łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na tym samym etapie dodaj rodzynki i kawałki suszonych moreli, zwinięte w mące.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania łyżką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami, aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Po wskazanym czasie ugniatamy ciasto, zostawiamy na kolejną 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przejdź do przygotowania ciast wielkanocnych. Możesz użyć dowolnego naczynia do pieczenia ciast: papierowego, silikonowego lub metalowego. Smarujemy ściany i spód formy masłem i napełniamy ciasto nie więcej niż do połowy. Kładziemy puste ciasta w ciepłym miejscu na 15 minut do proofingu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasta przez około 40 minut. Ale czas pieczenia zależy od pracy piekarnika, wielkości ciasta. Możesz sprawdzić gotowość ciast wielkanocnych drewnianym patyczkiem. W międzyczasie możesz zrobić lukier na ciasta. Ciasta można przykryć dowolnym kremem lub krówką do smaku. Na przykład krem na bazie żelatyny jest prosty i interesujący.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozpuszczamy żelatynę w wodzie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Wlej ciężką śmietanę do galaretki, dodaj cukier i wanilinę do smaku. Mieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki, pozwól jej lekko ostygnąć i nałóż na czapkę schłodzonych ciast.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Udekoruj ciasta na wierzchu posypką cukierniczą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasta są gotowe. Glazurę na ciastach zastygamy w lodówce. Podajemy je do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy