skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby zmiękło, będziemy je ubijać.
Krok 2:
Dodaj cukier, sól i wanilinę do masła, ubijaj przez kilka minut, aż będzie puszysta.
Krok 3:
Wprowadzamy jajka pojedynczo, kontynuując ubijanie. Masa powinna wzrosnąć i stać się kremowa.
Krok 4:
Dodaj płatki kokosowe, wymieszaj.
Krok 5:
Przesiej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Przykryj miskę folią spożywczą i wyślij do lodówki na 30-40 minut.
Krok 8:
Włącz piekarnik na ciepło. Przykryj protwen pergaminem. Za pomocą łyżki układamy ciasto w małych porcjach.
Krok 9:
Spłaszcz każdy przedmiot na górze.
Krok 10:
Piecz ciasteczka przez 15-20 minut w temperaturze t 180°C na złoty kolor.
z tej liczby produktów dostałem 12 ciasteczek. W piekarniku trochę się rozmazały, myślę, że możesz dodać trochę więcej wiórów lub mąki, aby ciasteczka zachowały swój kształt.
ciasteczka okazały się absolutnie mdłe, umiarkowanie słodkie i bardzo miękkie. Smak kokosa jest bogaty, waniliny nie można dodawać.
istnieje wiele odmian opartych na podstawowym przepisie na ciasteczka Kokosowe.
zamiast cukru możesz wziąć cukier puder, wtedy ciasteczka będą jeszcze delikatniejsze. I możesz wziąć Nie biały, ale cukier trzcinowy, aby jeszcze bardziej podkreślić tropikalny smak produktów. Możesz również użyć miodu zamiast cukru.
razem z kokosem możesz umieścić inne orzechy w ciasteczkach, dodać czekoladę lub suszone owoce.
po dodaniu do ciasta kakaowego otrzymasz opcję czekoladową.
jeśli zamiast zwykłej mąki weźmiesz kokos, otrzymasz bezglutenową wersję pieczenia, co jest ostatnio bardzo ważne.
Możesz również wziąć mąkę ryżową, pełnoziarnistą, owsianą.
płatki owsiane można również umieścić w postaci płatków.
zamieniając jajka na banany, a masło na warzywa, otrzymujesz wegetariański przepis na ciasteczka.
bardzo smaczne ciasteczka składają się z zaledwie trzech składników - jajek, cukru i wiórków.
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g