skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto wielkanocne na kefirze bierzemy niezbędne składniki
Krok 2:
Dodaj granulowany cukier do ciepłego kefiru
Krok 3:
Włóż drożdże
Krok 4:
Przesiej 2 szklanki mąki. Mieszać. Umieść ciasto w ciepłym miejscu.
Krok 5:
Oddziel białka od żółtek
Krok 6:
Ubij białka na pianę
Krok 7:
Żółtka mielimy z pozostałym cukrem
Krok 8:
Na oparze podniosła się Czapka
Krok 9:
Dodaj śmietanę
Krok 10:
Dodaj olej. Mieszać.
Krok 11:
Dodaj żółtka z cukrem. Mieszać.
Krok 12:
Dodaj ubite białka. Mieszać.
Krok 13:
Dodaj przesianą mąkę w częściach. Ręce smarujemy olejem roślinnym, zagniatamy ciasto.
Krok 14:
Dodaj sekretny składnik-rodzynki. Przykryj ręcznikiem, włóż do ciepłego meto
Krok 15:
Ciasto wyrosło.
Krok 16:
Ugniatamy, dodajemy wanilinę.
Krok 17:
Rozłóż w nasmarowanych foremkach na 1/3
Krok 18:
Gdy ciasto wyrośnie na około 3/4 formy, możesz upiec. 30 minut w 180 stopniach.
Krok 19:
Robimy lukier tylko wtedy, gdy ciasta są gotowe, ponieważ szybko twardnieje. Wyciśnij sok z mandarynki. Mam tylko 3 łyżki.
Krok 20:
Dodaj cukier granulowany i cukier waniliowy
Krok 21:
Ubij sok z cukrem
Krok 22:
Podpal. Gotuj ciągle mieszając, pozwól mu się trochę zagotować.
Krok 23:
Polej ciasto lukrem.
Krok 24:
Wesołych Świąt! Chrystus zmartwychwstał!
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g