ciasto wielkanocne na kefirze i maśle

delikatny, miękki i pachnący - cóż, jak tego nie spróbować! Niezwykły lukier, pyszne ciasto! Niesamowity przepis na kremowe ciasto kefirowe od mojej dobrej przyjaciółki. Spróbuj, nie pożałujesz. Ciasto delikatne, bujne i nietypowa glazura)
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 75 % 45 g
281 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto wielkanocne na kefirze bierzemy niezbędne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj granulowany cukier do ciepłego kefiru

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż drożdże

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej 2 szklanki mąki. Mieszać. Umieść ciasto w ciepłym miejscu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oddziel białka od żółtek

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij białka na pianę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Żółtka mielimy z pozostałym cukrem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na oparze podniosła się Czapka

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj olej. Mieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj żółtka z cukrem. Mieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj ubite białka. Mieszać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj przesianą mąkę w częściach. Ręce smarujemy olejem roślinnym, zagniatamy ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj sekretny składnik-rodzynki. Przykryj ręcznikiem, włóż do ciepłego meto

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto wyrosło.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ugniatamy, dodajemy wanilinę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż w nasmarowanych foremkach na 1/3

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gdy ciasto wyrośnie na około 3/4 formy, możesz upiec. 30 minut w 180 stopniach.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Robimy lukier tylko wtedy, gdy ciasta są gotowe, ponieważ szybko twardnieje. Wyciśnij sok z mandarynki. Mam tylko 3 łyżki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj cukier granulowany i cukier waniliowy

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ubij sok z cukrem

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Podpal. Gotuj ciągle mieszając, pozwól mu się trochę zagotować.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Polej ciasto lukrem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wesołych Świąt! Chrystus zmartwychwstał!

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy