skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne kruche ciasteczka? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Masło powinno być miękkie, więc wcześniej wyjmij je z lodówki i pozostaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Używam jaj kategorii C1. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Jest to konieczne, aby gotowe produkty były najbardziej delikatne i bujne.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto kruche, weź wygodną miskę i połącz w niej miękkie masło i cukier. Ubijaj przez 1-2 minuty, aby masło było nieco bardziej puszyste i jaśniejsze. Nie warto zastępować masła margaryną. Produkty margaryny są twardsze.
Krok 3:
Dodaj żółtka do masła. Wmieszaj je do ciasta. Aby to zrobić, możesz również użyć miksera. Jeśli dodasz całe jajka do ciasta zamiast żółtek, ciasteczka nie będą tak kruche, jak tylko na żółtkach.
Krok 4:
Następnie dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i waniliny. Zacznij stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Nie musisz dodawać całej mąki naraz. Może potrzebować trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Gotowe ciasto będzie miękkie i wcale nie przykleja się do dłoni. Owinąć ciasto folią spożywczą i odstawić na 30 minut, odpocząć.
Krok 6:
Z gotowego ciasta rozwałkuj warstwę o grubości 5-7 mm i wytnij z niej ciasteczka o dowolnym kształcie. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do gotowania i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Ciasteczka są przygotowywane bardzo szybko.
Krok 7:
Nie prześwietlaj go w piekarniku, bo się przypali. Gotowe ciasteczka cukrowe, złociste, wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krok 8:
Możesz posypać ciasteczka cukrem pudrem.
Krok 9:
To bardzo smaczne i kruche ciasteczka cukrowe. Miłego poczęstunku!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g