ciasto na mleku z kandyzowanymi owocami i orzechami włoskimi

ciasto, które każda gospodyni zawsze będzie miała! Ciasto na to maślane ciasto na mleku z kandyzowanymi owocami i orzechami zawsze okazuje się puszyste i delikatne. Przygotowanie go jest bardzo proste i nie jest kosztowne, a nawet dziecko może go ozdobić. Podaruj sobie i swoim bliskim pyszne Wielkanocne wypieki!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 68 % 42 g
294 kcal
IG: 5 / 7 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto na mleku z kandyzowanymi owocami i orzechami? Aby przygotować ciasta wielkanocne, przygotowujemy zapasy i potrzebne nam produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj 50 gramów drożdży do 0,5 litra ciepłego stopionego mleka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj 2 łyżki. cukier 3 łyżki. mąka i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj kolejne 3 łyżki. l. mąka do ciasta i wymieszaj trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij sześć jajek o temperaturze pokojowej do osobnej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pozostały cukier do miski i dokładnie ubij mikserem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj 200 gramów masła do mieszanki jajecznej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj 2 herbaty do masy jajecznej.l. cukier waniliowy, 1 herbata.L. kurkuma i dobrze wymieszaj trzepaczką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj dobrze podniesione ciasto do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wlej powstałą mieszaninę do dużego pojemnika i dodaj mąkę, przesiewając części przez sito i mieszając.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj powstałe ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dokładnie spłucz 100 gr. rodzynki i dobrze posypane mąką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rodzynki układamy w cieście, dodajemy 100 gr. kandyzowane owoce i dobrze wymieszaj, rozprowadzając w cieście.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i wyjmij na godzinę w ciepłe miejsce, po czym ugniatamy ciasto ręką bezpośrednio w pojemniku.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smarujemy stół olejem roślinnym i rozprowadzamy na nim nasze ciasto, które ugniatamy rękami przez około 10 minut, uwalniając z niego kwas węglowy i nasycając tlenem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Umieść około dwóch kilogramów powstałego ciasta w przygotowanych formach, za pomocą łyżeczki zwilżonej olejem roślinnym wyprostuj nierówności ciasta w formach. Ciasto powinno zajmować nie więcej niż połowę formy (możesz nawet wypełnić jedną trzecią - ciasta wielkanocne będą miały miejsce, w którym można się wspiąć).

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Półfabrykaty ciasta kładziemy z dużą dokładnością na blasze do pieczenia, przykrywamy ręcznikiem i wkładamy do proofingu. Po półtorej godzinie proofingu bardzo ostrożnie włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25 minut. Następnie obniżamy temperaturę piekarnika do 150 stopni i doprowadzamy 30 minut ciasta do gotowości. Należy pamiętać, że czas i temperatura są określone w przybliżeniu, ponieważ każdy piekarnik jest inny, skup się na cechach swojego sprzętu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po wyjęciu ciasta z piekarnika zaczynamy przygotowywać krem białkowy. Bierzemy białko z jednego jajka, dodajemy szczyptę kwasu cytrynowego i 50 gramów. cukier puder i ubij mikserem na sztywne szczyty. Na wierzch ciasta smarujemy powstałym kremem, dodajemy mieszankę orzechów, kandyzowane owoce, orzechy włoskie, rodzynki. Dodając barwnik do kremu białkowego, który nam pozostał, dobrze wymieszaj i posmaruj ciasta, udekoruj pastą cukrową, różami, płatkami śniegu i gwiazdkami.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

jak prawidłowo gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.

ciasto wielkanocne to specjalny świąteczny chleb, który chrześcijanie przygotowują tylko raz w roku, aby uczcić jasne Zmartwychwstanie Chrystusa.

ciasta na mleku zgodnie z tym przepisem zawsze okazuję się pyszne i można je ozdobić najprostszymi produktami, które każdy ma w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kandyzowane owoce - 216   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy