skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto na mleku z kandyzowanymi owocami i orzechami? Aby przygotować ciasta wielkanocne, przygotowujemy zapasy i potrzebne nam produkty.
Krok 2:
Dodaj 50 gramów drożdży do 0,5 litra ciepłego stopionego mleka.
Krok 3:
Następnie dodaj 2 łyżki. cukier 3 łyżki. mąka i wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj kolejne 3 łyżki. l. mąka do ciasta i wymieszaj trzepaczką.
Krok 5:
Rozbij sześć jajek o temperaturze pokojowej do osobnej miski.
Krok 6:
Dodaj pozostały cukier do miski i dokładnie ubij mikserem.
Krok 7:
Dodaj 200 gramów masła do mieszanki jajecznej.
Krok 8:
Dodaj 2 herbaty do masy jajecznej.l. cukier waniliowy, 1 herbata.L. kurkuma i dobrze wymieszaj trzepaczką.
Krok 9:
Dodaj dobrze podniesione ciasto do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 10:
Następnie wlej powstałą mieszaninę do dużego pojemnika i dodaj mąkę, przesiewając części przez sito i mieszając.
Krok 11:
Dobrze wymieszaj powstałe ciasto.
Krok 12:
Dokładnie spłucz 100 gr. rodzynki i dobrze posypane mąką.
Krok 13:
Rodzynki układamy w cieście, dodajemy 100 gr. kandyzowane owoce i dobrze wymieszaj, rozprowadzając w cieście.
Krok 14:
Przykryj ciasto ręcznikiem i wyjmij na godzinę w ciepłe miejsce, po czym ugniatamy ciasto ręką bezpośrednio w pojemniku.
Krok 15:
Smarujemy stół olejem roślinnym i rozprowadzamy na nim nasze ciasto, które ugniatamy rękami przez około 10 minut, uwalniając z niego kwas węglowy i nasycając tlenem.
Krok 16:
Umieść około dwóch kilogramów powstałego ciasta w przygotowanych formach, za pomocą łyżeczki zwilżonej olejem roślinnym wyprostuj nierówności ciasta w formach. Ciasto powinno zajmować nie więcej niż połowę formy (możesz nawet wypełnić jedną trzecią - ciasta wielkanocne będą miały miejsce, w którym można się wspiąć).
Krok 17:
Półfabrykaty ciasta kładziemy z dużą dokładnością na blasze do pieczenia, przykrywamy ręcznikiem i wkładamy do proofingu. Po półtorej godzinie proofingu bardzo ostrożnie włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25 minut. Następnie obniżamy temperaturę piekarnika do 150 stopni i doprowadzamy 30 minut ciasta do gotowości. Należy pamiętać, że czas i temperatura są określone w przybliżeniu, ponieważ każdy piekarnik jest inny, skup się na cechach swojego sprzętu.
Krok 18:
Po wyjęciu ciasta z piekarnika zaczynamy przygotowywać krem białkowy. Bierzemy białko z jednego jajka, dodajemy szczyptę kwasu cytrynowego i 50 gramów. cukier puder i ubij mikserem na sztywne szczyty. Na wierzch ciasta smarujemy powstałym kremem, dodajemy mieszankę orzechów, kandyzowane owoce, orzechy włoskie, rodzynki. Dodając barwnik do kremu białkowego, który nam pozostał, dobrze wymieszaj i posmaruj ciasta, udekoruj pastą cukrową, różami, płatkami śniegu i gwiazdkami.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
jak prawidłowo gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.
ciasto wielkanocne to specjalny świąteczny chleb, który chrześcijanie przygotowują tylko raz w roku, aby uczcić jasne Zmartwychwstanie Chrystusa.
ciasta na mleku zgodnie z tym przepisem zawsze okazuję się pyszne i można je ozdobić najprostszymi produktami, które każdy ma w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kandyzowane owoce - 216 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g