ciasto cyfra 8

takie ciasto jest wspaniałą ozdobą każdego święta! Jasny, świąteczny tort-liczba! Ta ilość ciasta wystarcza na 3 ciasta, składające się z 3 warstw i długości cyfry, około 20-22 cm, ale takie ciasto można zrobić w 2 lub 4 ciastach.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 31 % 19 g
węglowodany 60 % 37 g
338 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na ciasto musisz wcześniej przygotować ciasto miodowe. Przygotuj do tego niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W nieprzywierającej patelni połącz masło i miód. Podpal i rozpuść.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osobno połącz jajka z cukrem i wymieszaj je trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Masło powinno prawie się stopić, ale nie ma czasu, aby się rozgrzać. W tym czasie wprowadź do niego mieszankę jajeczną, dobrze wymieszaj i przywróć patelnię do ognia. Podczas mieszania doprowadzić masę do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij patelnię z ognia i natychmiast dodaj sodę. Wymieszać. W takim przypadku nastąpi reakcja miodu z sodą, a masa zacznie się pienić i zwiększać objętość. Następnie schłodzić masę miodową do stanu ciepłego lub pokojowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę do masy miodowej i zagnieść ciasto. Może się wydawać, że ciasto prosi o więcej mąki, ale kategorycznie nie trzeba go dodawać. Ciasto może trochę przylegać do dłoni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do torby i wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie położy się i będzie wygodny w obsłudze. Przestanie się kleić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W przypadku szablonu cyfry 8 złóż arkusz A4 na pół i narysuj połowę cyfry 8 na jednej połowie. Wytnij go wzdłuż konturu. Więc okaże się symetryczny. W razie potrzeby możesz wyciąć wewnętrzne koła w cyfrze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj gotowe ciasto o grubości około 4-5 mm i wytnij cyfrę wzdłuż konturu szablonu. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 4-7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzić gotowe ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Aby przygotować krem, weź schłodzoną śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33% i podgrzej twaróg do temperatury pokojowej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij śmietanę z cukrem pudrem w puszystą śmietanę. Następnie dodaj do niego kremowy ser twarogowy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Napełnij worek cukierniczy kremem, odetnij od niego końcówkę i ułóż krem na całej powierzchni. W razie potrzeby możesz dodać trochę konfitury jagodowej do warstwy ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Układając ciasto na cieście, Złóż ciasto. Użyj rozpuszczonej czekolady, aby podświetlić kontur wnętrza cyfry 8.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wierzch ciasta, w ten sam sposób ułóż kremem. Przykryj ciasto czymś, aby dobrze się namoczyło. Zwykle wkładam go do pudełka na ciasto i szczelnie zamykam, aby cała wilgoć z kremu została wchłonięta do ciast, dzięki czemu są dobrze nasączone. Włóż ciasto do lodówki na noc.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe ciasto można ozdobić na wiele sposobów. Możesz położyć na nim owoce lub słodycze.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Można ozdobić kremem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Takie ciasto w każdej dekoracji wygląda elegancko i świątecznie. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukierki - 397   kcal/100g
  • Konfitura - 295   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy