skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na ciasto musisz wcześniej przygotować ciasto miodowe. Przygotuj do tego niezbędne składniki.
Krok 2:
W nieprzywierającej patelni połącz masło i miód. Podpal i rozpuść.
Krok 3:
Osobno połącz jajka z cukrem i wymieszaj je trzepaczką.
Krok 4:
Masło powinno prawie się stopić, ale nie ma czasu, aby się rozgrzać. W tym czasie wprowadź do niego mieszankę jajeczną, dobrze wymieszaj i przywróć patelnię do ognia. Podczas mieszania doprowadzić masę do wrzenia.
Krok 5:
Zdejmij patelnię z ognia i natychmiast dodaj sodę. Wymieszać. W takim przypadku nastąpi reakcja miodu z sodą, a masa zacznie się pienić i zwiększać objętość. Następnie schłodzić masę miodową do stanu ciepłego lub pokojowego.
Krok 6:
Dodaj mąkę do masy miodowej i zagnieść ciasto. Może się wydawać, że ciasto prosi o więcej mąki, ale kategorycznie nie trzeba go dodawać. Ciasto może trochę przylegać do dłoni.
Krok 7:
Włóż ciasto do torby i wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie położy się i będzie wygodny w obsłudze. Przestanie się kleić.
Krok 8:
W przypadku szablonu cyfry 8 złóż arkusz A4 na pół i narysuj połowę cyfry 8 na jednej połowie. Wytnij go wzdłuż konturu. Więc okaże się symetryczny. W razie potrzeby możesz wyciąć wewnętrzne koła w cyfrze.
Krok 9:
Rozwałkuj gotowe ciasto o grubości około 4-5 mm i wytnij cyfrę wzdłuż konturu szablonu. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 4-7 minut.
Krok 10:
Schłodzić gotowe ciasta.
Krok 11:
Aby przygotować krem, weź schłodzoną śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33% i podgrzej twaróg do temperatury pokojowej.
Krok 12:
Ubij śmietanę z cukrem pudrem w puszystą śmietanę. Następnie dodaj do niego kremowy ser twarogowy.
Krok 13:
Napełnij worek cukierniczy kremem, odetnij od niego końcówkę i ułóż krem na całej powierzchni. W razie potrzeby możesz dodać trochę konfitury jagodowej do warstwy ciasta.
Krok 14:
Układając ciasto na cieście, Złóż ciasto. Użyj rozpuszczonej czekolady, aby podświetlić kontur wnętrza cyfry 8.
Krok 15:
Wierzch ciasta, w ten sam sposób ułóż kremem. Przykryj ciasto czymś, aby dobrze się namoczyło. Zwykle wkładam go do pudełka na ciasto i szczelnie zamykam, aby cała wilgoć z kremu została wchłonięta do ciast, dzięki czemu są dobrze nasączone. Włóż ciasto do lodówki na noc.
Krok 16:
Gotowe ciasto można ozdobić na wiele sposobów. Możesz położyć na nim owoce lub słodycze.
Krok 17:
Można ozdobić kremem.
Krok 18:
Takie ciasto w każdej dekoracji wygląda elegancko i świątecznie. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukierki - 397 kcal/100g
- Konfitura - 295 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g