skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek-uśmiechnij się! Tak, tak-mówię poważnie, ciasta należy gotować z jasnymi myślami i dobrym nastrojem, wtedy na pewno się okażą! Sprawdzałam. Musimy więc wcześniej wyjąć wszystkie niezbędne składniki z lodówki-powinny mieć temperaturę pokojową. Ubij jajka w misce na puszystą pianę (aby lepiej ubić, możesz dodać szczyptę soli).
Krok 2:
Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj cukier z wanilią w deszczu. Ubijaj przez około pięć minut, aż masa wzrośnie. Co jest lepsze do ubijania? Można to zrobić za pomocą standardowego miksera lub blendera z nasadką "trzepaczka".
Krok 3:
Dodaj stopione i schłodzone do temperatury pokojowej masło i twaróg o zawartości tłuszczu 9%. Twaróg można wstępnie zmielić przez sito. Ubijaj do uzyskania gładkości bez grudek.
Krok 4:
Wlej pół łyżeczki sody i 3 łyżki do szklanki. ocet, ugasić i dodać do ciasta (jeśli taka ilość octu jest przerażająca, możesz dodać półtora lub dwie łyżki, chociaż nie powinno to przestraszyć, pieczę te ciasta przez długi czas i zawsze dodaję trzy łyżki octu-ocet odparowuje podczas reakcji chemicznej i nie pozostawia smaku ani zapachu). Mieszanina skwierczy i pieni się, i to jest konieczne. Ta procedura uratuje wypieki przed smakiem sody, a jednocześnie sprawi, że będzie bujna.
Krok 5:
Weź trzecią część mąki (przesianą wcześniej), Dodaj do niej łyżeczkę proszku do pieczenia, dodaj również do ciasta i ubij z małą prędkością. Zrób to delikatnie, aby ciasto się nie rozpryskało. Nie włączaj natychmiast dużej prędkości i całkowicie zanurz łopatki miksera w masie (jeśli to możliwe).
Krok 6:
Dodaj umyte i wysuszone rodzynki do masy. Aby Skórki były równomiernie rozłożone na cieście i nie sklejały się ze sobą, można je zwinąć w mąkę, zwłaszcza jeśli masz lepkie rodzynki. Nie mam takiego, więc tego nie zrobiłam.
Krok 7:
Wprowadź resztę mąki i przejrzyj ciasto mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Mąka powinna dobrze ingerować w masę.
Krok 8:
Nasmaruj foremki papierowe na całym obwodzie (mam średnicę 9 i 12 mm), napełnij ciastem i odstaw na 5-10 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, Wyślij do niego ciasta, zmniejsz do 160 stopni i piecz przez 20 minut, a następnie zwiększ do 170C i piecz przez kolejne 30 minut. Po tym czasie zwiększyć do 180C i piec kolejne 5-10 minut & quot; do suchego szpikulca & quot;. Zanurz drewniany szpikulec w pieczeniu. Jeśli wyjdzie suchy, to gotowe.
Krok 9:
Lukier. Łyżeczkę żelatyny zalać łyżką wody, pozostawić do pęcznienia. Wlej 100 g cukru do rondla z grubym dnem i wlej 2 łyżki wody, zagotuj, zmniejsz ogień do średniego, gotuj syrop, mieszając, około 5 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, ostudź do 60 stopni. Dodaj spuchniętą żelatynę do syropu, ubijaj przez około 5 minut. Możesz przykryć ciasta wielkanocne!
szczerze przyznam, że nie lubię ciast wielkanocnych według przepisów naszych babć, następnego dnia wysychają, a z pysznego pozostaje tylko wierzch z lukrem. Zgodnie z tym samym przepisem ciasto jest wilgotne, pachnące, smaczne i podobne do ciasta twarogowego. Spróbuj koniecznie! Jestem pewien, że Tobie i Twoim bliskim się spodoba!
próbowałem wielu przepisów na ciasta, ale ten jest najlepszy! Pieczę ciasta według tego przepisu przez trzeci rok. Nie wysychają następnego dnia. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu i specjalnych umiejętności kulinarnych.
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g