ciasto wielkanocne kraffin

bardzo ładne i smaczne! Upiecz na Wielkanoc! Każdego roku pieczę nowy przepis na wielkanocne kraffiny. Więc teraz postanowiłem zrobić piękny i pyszny kraffin. Bardzo podobały mi się jego warstwy. Ładnie wygląda. I jak się okazało, wszystko okazuje się szybkie i łatwe. Myślę, że I ty sobie poradzisz. Wesołej Wielkanocy!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 67 % 41 g
313 kcal
IG: 2 / 12 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto wielkanocne kraffin? Przygotuj więc odpowiednie produkty. Wziąłem gotowe rodzynki. Możesz natychmiast wlać go brandy, pozwól mu się zaparzyć. Przed nalaniem dobrze opłucz rodzynki i zalej je wrzącą wodą, spuść wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami i łyżką cukru. Niech Czapka wzrośnie. Zajmie to około 15 minut. Jeśli czapka się nie pojawiła, drożdże nie zostały aktywowane i należy je wymienić. Jeśli masz drożdże Instant, nie musisz ich aktywować. Po prostu wymieszaj je z mąką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do głębokiego kubka. Pamiętaj, że mąka może potrzebować mniej lub więcej. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Zrób wgłębienie. Ubij jajka i żółtka z cukrem za pomocą miksera stojącego. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drożdże uaktywniły się, Czapka wzrosła i zaczęła opadać. Więc są gotowi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej drożdże do mąki, dodaj ubite jajka, stopione masło i sól. Natychmiast wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść ciasto. Zagniataj ciasto przez 10 minut. Nie dodawaj mąki. Podczas ugniatania ciasto stanie się mniej lepkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do czystej filiżanki i posmaruj wierzch olejem roślinnym. Przykryj folią, Usuń na godzinę, aby sprawdzić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po godzinie ciasto wyrosło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj kokilki. Jakie mogą być formy Wielkanocne? Mam różne. Występują w różnych średnicach i wysokościach. Najłatwiej jest wziąć papier, jednorazowe. Ale możesz użyć metalu lub silikonu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel ciasto na 3 części. Moje kształty są różne, więc kawałki są różne. Uformuj koloboki, pozwól im leżeć pod folią. Krótko, 5-10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź jedną część ciasta. Zwiń go w warstwę. Możesz wlać łyżkę oleju roślinnego na stół, wtedy ciasto nie będzie się kleić i dobrze się rozwałkuje. Posmaruj warstwę olejem. Ułóż rodzynki i kandyzowane owoce na cieście.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwiń warstwę w rolkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zrób to samo z innymi kawałkami ciasta. Rolki powinny leżeć pod folią przez 20 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie wytnij rolkę nie do końca, jak pokazano na zdjęciu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Owiń jeden koniec rolki na zewnątrz.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podnieś lekko drugi koniec rolki i zwiń już na naszej podstawie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    I zawiń końcówkę do wewnątrz. Tak jest.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Włóż ciasto do formy. Zrób to samo z innymi kawałkami ciasta. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nie wykonywać wszystkich tych manipulacji, ale mieszać rodzynki w cieście, układać kulki ciasta w foremkach i pozwalać im parzyć w tak uproszczonej formie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Odłóż na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Przykryj ręcznikiem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ciasto wyrosło. W formie powinno być miejsce na górze, w którym będzie rosnąć kraffin. Rozgrzej piekarnik do 200 C. Piec 10 minut w 200 C. następnie zmniejsz temperaturę do 180 C. i przykryj folią na wierzchu. Piec przez 35-40 minut. Małe pasieki będą gotowe wcześniej. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem. Jeśli jest sucha, kraffiny są gotowe. Czas pieczenia może się różnić, skup się na cechach piekarnika.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    To wszystko. Nasze Wielkanocne kraffiny są gotowe. Pozwól im ostygnąć w foremkach. Posyp cukrem pudrem na wierzchu lub zrób lukier według własnego przepisu. Wesołej Wielkanocy Dla Ciebie!

w Niemczech takie ciasta nazywane są KRAFFEN.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? będziesz potrzebować dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !


.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Mieszanka kandyzowanych owoców - 216   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy