skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ciasto na krętliki jest bardzo proste. Bierzemy pół kilograma mąki, stopniowo wlewamy do niej jedną szklankę wody. Dodaj szczyptę soli i 3 łyżki oleju słonecznikowego. Ugniataj ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie łatwo jest przygotować nadzienie. Zetrzyj dynię i wymieszaj z cukrem. Możesz wziąć jabłko. Chcesz niesłodzone nadzienie, ugotuj ziemniaki, usmaż grzyby z cebulą i wszystko wymieszaj. Teściowa przygotowuje nas jako słodki posiłek z orzechami włoskimi, płatkami róż, które zbiera w swojej daczy, drobno kroi i przykrywa cukrem. Okazuje się bardzo smaczny.
po przygotowaniu nadzienia wyciągamy ciasto z lodówki. Pokrój na kilka części. Rozwałkuj cienko. Wkładamy nadzienie i zwijamy jak bułkę. Posmaruj napar z mocnej czarnej herbaty i piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g