mołdawski vertuta z jabłkami w piekarniku

Prosty przepis, który pozwoli Ci pokazać swoją wyobraźnię. Teściowa przygotowuje nam takie wypieki, kiedy je odwiedzamy. Ten kulinarny przepis był przekazywany w jej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Gotowanie vertutu jest bardzo proste. Kolejną zaletą takiego jedzenia jest to, że nadzienie można przygotować tak, jak lubisz. Możesz upiec słodką wirówkę lub zrobić ją z ziemniakami, smażoną cebulą i grzybami.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 74 % 35 g
214 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.


ciasto na krętliki jest bardzo proste. Bierzemy pół kilograma mąki, stopniowo wlewamy do niej jedną szklankę wody. Dodaj szczyptę soli i 3 łyżki oleju słonecznikowego. Ugniataj ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie łatwo jest przygotować nadzienie. Zetrzyj dynię i wymieszaj z cukrem. Możesz wziąć jabłko. Chcesz niesłodzone nadzienie, ugotuj ziemniaki, usmaż grzyby z cebulą i wszystko wymieszaj. Teściowa przygotowuje nas jako słodki posiłek z orzechami włoskimi, płatkami róż, które zbiera w swojej daczy, drobno kroi i przykrywa cukrem. Okazuje się bardzo smaczny.
po przygotowaniu nadzienia wyciągamy ciasto z lodówki. Pokrój na kilka części. Rozwałkuj cienko. Wkładamy nadzienie i zwijamy jak bułkę. Posmaruj napar z mocnej czarnej herbaty i piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy