pieczone ziemniaki z kurczakiem w piekarniku

kurczak świetnie komponuje się z wieloma potrawami, a zwłaszcza grzybami!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 12 g
tłuszcze 16 % 3 g
węglowodany 21 % 4 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

pokrój ziemniaki na ćwiartki i gotuj w osolonej wodzie.
wymieszaj pieprz, czosnek, rozmaryn i sól z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Przekrój piersi z kurczaka na pół i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodaj pokrojone pieczarki i ziemniaki, smaż wszystko, ciągle mieszając. Skrop sosem przyprawowym.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Przenieś patelnię z mięsem do piekarnika i piecz przez 25 minut. Możesz podać na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g

Podobne przepisy