flądra pieczona z warzywami w piekarniku

niezrównany i bogaty smak ryb w przepisie kuchni arabskiej! Niezrównany smak ryby w tym przepisie kulinarnym uzyskuje się dzięki marynacie, która składa się z czosnku i ziół. Sama flądra ma niesamowity smak. A jeśli doprawisz go różnymi przyprawami, otrzymasz pyszne danie.
liliyaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 10 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 12 % 2 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

na początek pokrój filet z flądry. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Przetrzyj cytrynę przez tarkę, posiekaj natkę pietruszki i kolendrę. Połącz czosnek ze skórką z cytryny. 3 łyżki. olej, pietruszka i kolendra dokładnie wymieszaj. I tam dodaj sok z cytryny, 1 łyżeczka. sól, 2 łyżki. l Woda, szafran, pieprz i papryka. Filet rybny smarujemy przygotowaną mieszanką po obu stronach, następnie wkładamy rybę do rondla i wkładamy do lodówki na 3 godziny. W ten sposób usuwamy skórkę pomidorów: najpierw zanurzamy pomidory w gorącej wodzie, a następnie w zimnej wodzie. Po tych procedurach usuń skórę i posiekaj blenderem. Paprykę pokroić w kostkę, wymieszać z masą pomidorową, posolić i gotować do zgęstnienia. Marynowany filet układamy w foremce wysmarowanej olejem lub tłuszczem, posypujemy fele pozostałym olejem i pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 200°C. podając ten posiłek, kładziemy flądrę na naczyniu i polej sosem pomidorowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Flądra wędzona na gorąco - 192   kcal/100g
  • Flądra gotowana - 103   kcal/100g
  • Flądra świeża - 83   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy