chleb bananowy bez drożdży w piekarniku

lekki, przewiewny chleb o pysznym smaku bananowym.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 33 % 18 g
węglowodany 59 % 32 g
303 kcal
IG: 3 / 28 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

to jedzenie może wydawać się egzotyczne, ale na Hawajach banany są częstym składnikiem przepisów kulinarnych. Tam, gdzie jesteśmy przyzwyczajeni do dodawania ziemniaków, Hawajczycy dodają banany. I muszę powiedzieć, że ani trochę tego nie żałują. A zjedzenie kawałka chleba bananowego z filiżanką kawy na śniadanie jest zawsze przyjemne.
aby stworzyć ciasto, potrzebujemy dwóch oddzielnych misek. W jednym wcieramy masło z cukrem na gładką masę. W innej misce przygotowujemy suchą część naszego ciasta. Najpierw wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Staraj się mieszać wszystko bardzo dokładnie, aby później kawałek chleba nagle nie był słony. Łączymy zawartość pierwszej i drugiej miski i zagniatamy ciasto. Konsystencja ciasta powinna być luźna, ponieważ nie dodajemy do niej ani kropli wody.
Dojrzałe lub przejrzałe banany razem mielę jajka w blenderze, aż utworzą się płynne puree. Banany łatwo się strzępią, ale jajka mogą zbłądzić w pianę, więc nie przesadzaj. Drobno posiekaj lub skręć orzechy w maszynce do mięsa i dodaj do mieszanki bananowej. Wlej tę mieszaninę do gotowego ciasta - to nasz substytut wody. I dokładnie wszystko ugniatamy.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. I pieczemy chleb w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Orzechy pekan - 687   kcal/100g
  • Pekan - 691   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy