skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zacznijmy gotować.
robienie ciasta:
wymieszaj majonez ze śmietaną w filiżance. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę, jajka i zagniataj ciasto. Ciasto powinno być gęste.
przygotowanie nadzienia. Pokrój pory na pół pierścienia. Jeśli weźmiemy cebulę do gotowania, drobno ją kroimy.
surowe mięso kroimy również na małe kawałki. Ziemniaki kroimy w małe kostki. Wymieszaj mięso, ziemniaki, cebulę, sól, pieprz.
weź formę. Nasmaruj go olejem, połóż na nim połowę ciasta. Lepiej jest rozłożyć ciasto mokrymi rękami, wystarczy zwilżyć ręce wodą. Rozłóż nadzienie na cieście. A na wierzchu zamykamy ciasto pozostałym ciastem i wyrównujemy wierzch ciasta.
włóż do piekarnika. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni, piec przez godzinę. Patrzymy na ciasto, jeśli widzimy, że górna skorupa zaczyna się palić,to przykrywamy ją folią.
ciasto jest pyszne, twoja rodzina i goście z pewnością to pokochają.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g