jabłka pieczone w cieście w piekarniku

łatwy sposób na zrobienie niezwykłego pysznego! Jesień to czas na jabłka, więc nadszedł czas, aby znaleźć odpowiedni przepis kulinarny i ugotować coś pysznego. Jabłka w cieście przypadną do gustu miłośnikom tych aromatycznych owoców.
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 59 % 17 g
158 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
przygotowuję je w następujący sposób, najpierw ciasto. Roztop masło, wymieszaj z żółtkami, dodaj jedną łyżkę cukru, mleko, trochę soli, wszystko wymieszaj mikserem lub trzepaczką. Rozcieńczam tę mieszaninę mąką, mieszam, aż będzie gładka i wprowadzam białka ubite w pianę.
powstałą masę powoli mieszam, podnosząc ciasto od dołu do góry. Moje jabłka, obrane i wydrążone, pokrojone na równe kawałki o grubości około 0,5 mm, posypane cukrem, pozostawione w spokoju na dwadzieścia minut. Następnie wlewam olej na patelnię, podgrzewam go i rozprowadzam kawałki jabłek widelcem, najpierw zanurzając je w cieście. Na małym ogniu opiekam jabłka z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wszystkich jabłek wkładam je do naczynia do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na dosłownie pięć minut. Wyjmuję jabłka, kładę je na talerzu, posypuję cukrem pudrem. To jedzenie jest pyszne, jeśli podasz do niego śmietanę, syrop jagodowy lub Rzadki dżem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy