jabłka pieczone w cieście w piekarniku
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
przygotowuję je w następujący sposób, najpierw ciasto. Roztop masło, wymieszaj z żółtkami, dodaj jedną łyżkę cukru, mleko, trochę soli, wszystko wymieszaj mikserem lub trzepaczką. Rozcieńczam tę mieszaninę mąką, mieszam, aż będzie gładka i wprowadzam białka ubite w pianę.
powstałą masę powoli mieszam, podnosząc ciasto od dołu do góry. Moje jabłka, obrane i wydrążone, pokrojone na równe kawałki o grubości około 0,5 mm, posypane cukrem, pozostawione w spokoju na dwadzieścia minut. Następnie wlewam olej na patelnię, podgrzewam go i rozprowadzam kawałki jabłek widelcem, najpierw zanurzając je w cieście. Na małym ogniu opiekam jabłka z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wszystkich jabłek wkładam je do naczynia do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na dosłownie pięć minut. Wyjmuję jabłka, kładę je na talerzu, posypuję cukrem pudrem. To jedzenie jest pyszne, jeśli podasz do niego śmietanę, syrop jagodowy lub Rzadki dżem.
powstałą masę powoli mieszam, podnosząc ciasto od dołu do góry. Moje jabłka, obrane i wydrążone, pokrojone na równe kawałki o grubości około 0,5 mm, posypane cukrem, pozostawione w spokoju na dwadzieścia minut. Następnie wlewam olej na patelnię, podgrzewam go i rozprowadzam kawałki jabłek widelcem, najpierw zanurzając je w cieście. Na małym ogniu opiekam jabłka z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wszystkich jabłek wkładam je do naczynia do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na dosłownie pięć minut. Wyjmuję jabłka, kładę je na talerzu, posypuję cukrem pudrem. To jedzenie jest pyszne, jeśli podasz do niego śmietanę, syrop jagodowy lub Rzadki dżem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g