pyszne ciasta drożdżowe z wiśniami w piekarniku bez kefiru
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
zagniatamy ciasto w wypiekaczu do chleba. aby to zrobić, wlej śmietanę, stopione masło, żółtka, cukier granulowany, sól, mąkę, drożdże do pojemnika. Zagnieść ciasto drożdżowe. Kiedy nasze ciasto jest gotowe, podziel je na równe kulki. Teraz każdą kulkę zwijamy w cienkie ciasto o średnicy około decymetra. Rozłóż schłodzone nadzienie, cofając się od krawędzi o około 1 cm. Następnie odcedź syrop i dodaj skrobię, mieszaj. Teraz składamy ciasto w trójkąt, ostrożnie ściskając krawędzie. Teraz kładziemy placki na blasze do pieczenia pokrytej olejem, smarujemy je jajkiem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g