skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek zagnieść ciasto drożdżowe bez pary. Aby to zrobić, wymieszaj suche drożdże z mąką, a dokładniej z jedną szklanką. Następnie wlej do nich ciepłe mleko. Posolić trochę i włożyć szczyptę cukru. Wszystko wymieszać. Rozbij jajka na mąkę i wlej pozostałe trzy szklanki mąki. Dokładnie zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przykryj pojemnik ciastem ręcznikiem.
w tym czasie ugotujemy mięso mielone. Możesz użyć swojego ulubionego. Zrobiłem mięso za radą przyjaciela. Usmażyłam cebulę na patelni, dodałam do niej mieloną wieprzowinę i też trochę usmażyłam. Wyjmujemy ciasto. Lepiej namaścić ręce olejem roślinnym, aby ciasto nie przylegało do dłoni. Uformuj placki z nadzieniem. Połóż szwem do dołu na blasze do pieczenia. Następnie uformuj uszy, pięty i ogon z ciasta. Przyklej każdy placek. Zrób oczy za pomocą czarnego pieprzu. Pozostaw "świnki" na 20 minut, a następnie włóż je do piekarnika. Piec przez pół godziny. Następnie wyjmij placki, namaść jajkiem i włóż z powrotem do piekarnika na dziesięć minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g