skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Cebulę kroimy w blenderze z najmniejszą prędkością. Następnie podsmażamy na patelni w oliwie z oliwek na złoty kolor.
Krok 2:
W tym czasie obieramy czosnek i parzymy nacięte na krzyż pomidory. Po oparzeniu napełnij pomidory zimną wodą i usuń skórkę.
Krok 3:
Przełóż czosnek przez wyciskacz do czosnku i dodaj do cebuli wraz z grubo posiekanymi pomidorami. Wlewamy tam wino.
Krok 4:
Dusić, aż pomidory się ugotują. Dokładnie wymieszaj, aż będzie mniej lub bardziej jednorodny. Dzięki dodatkowi białego wina mieszanka nabiera niebieskawo-zielonkawego odcienia.
Krok 5:
W tym czasie układamy filety z dorsza nasmarowane oliwą z oliwek. Lepiej jest wziąć formę głębiej, ponieważ będzie dużo soku. Polędwica na wierzchu jest również posmarowana oliwą z oliwek.
Krok 6:
Rozłóż gotowaną marynatę cebulową na wierzchu i włóż do piekarnika. Postanowiłem dodać później warzywa, aby pozostały świeże i zdrowe.
Krok 7:
Gotowe danie posyp pietruszką.
w smażonej patelni nasmarowanej oliwą z oliwek wkładam wstępnie obrany filet z dorsza. Sam filet na wierzchu również doprawiam oliwą z oliwek. A potem przychodzi kolej na sos. Drobno posiekaj i usmaż cebulę na złoty rumieniec, dodaj grubo posiekaną miąższ pomidorowy bez ziaren i skórki z czosnkiem przepuszczonym przez czosnek, wlej wino stołowe i gotuj, aż pomidory zmienią się w masę pomidorową. Wyłączam ogień i lekko solę SOS, którym wlewam filety rybne. Na wierzchu-pietruszka i-w piekarniku rozgrzanym do średniej temperatury przez pół godziny-przez czterdzieści minut. Ale musisz uważnie obserwować, w niektórych piekarnikach jedzenie gotuje się szybciej, w innych wolniej. Dowiedziałem się o tym kulinarnym przepisie z edukacyjnego programu o tradycjach różnych krajów. To było dość dawno temu, a teraz gotuję to danie nie tylko w święta, ale także w dni powszednie. Trudno wyobrazić sobie miłośnika rybnych przysmaków, którego filet z dorsza w piekarniku po portugalsku pozostawiłby obojętnym. Nie spotkałem jeszcze takich.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Filety z dorsza - 80 kcal/100g