dorsz z cebulą i pomidorami w piekarniku z winem

jeśli ryba zostanie upieczona, będzie bardziej delikatna i smaczna! Kuchnie ludów nadmorskich zawsze niosą ze sobą najbardziej nieoczekiwane odkrycia. Przepis na filety z dorsza w piekarniku w języku portugalskim nie jest wyjątkiem. W kuchni portugalskiej ryby stanowią znaczną część diety, a Portugalczycy nauczyli się robić z niej po prostu wspaniałe jedzenie, zwłaszcza z dorsza, który przygotowują na przyszłość w postaci słonej i suchej. Ten kęs nazywa się u nich "bakalau".
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 16 % 3 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Cebulę kroimy w blenderze z najmniejszą prędkością. Następnie podsmażamy na patelni w oliwie z oliwek na złoty kolor.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W tym czasie obieramy czosnek i parzymy nacięte na krzyż pomidory. Po oparzeniu napełnij pomidory zimną wodą i usuń skórkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przełóż czosnek przez wyciskacz do czosnku i dodaj do cebuli wraz z grubo posiekanymi pomidorami. Wlewamy tam wino.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dusić, aż pomidory się ugotują. Dokładnie wymieszaj, aż będzie mniej lub bardziej jednorodny. Dzięki dodatkowi białego wina mieszanka nabiera niebieskawo-zielonkawego odcienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie układamy filety z dorsza nasmarowane oliwą z oliwek. Lepiej jest wziąć formę głębiej, ponieważ będzie dużo soku. Polędwica na wierzchu jest również posmarowana oliwą z oliwek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż gotowaną marynatę cebulową na wierzchu i włóż do piekarnika. Postanowiłem dodać później warzywa, aby pozostały świeże i zdrowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe danie posyp pietruszką.

w smażonej patelni nasmarowanej oliwą z oliwek wkładam wstępnie obrany filet z dorsza. Sam filet na wierzchu również doprawiam oliwą z oliwek. A potem przychodzi kolej na sos. Drobno posiekaj i usmaż cebulę na złoty rumieniec, dodaj grubo posiekaną miąższ pomidorowy bez ziaren i skórki z czosnkiem przepuszczonym przez czosnek, wlej wino stołowe i gotuj, aż pomidory zmienią się w masę pomidorową. Wyłączam ogień i lekko solę SOS, którym wlewam filety rybne. Na wierzchu-pietruszka i-w piekarniku rozgrzanym do średniej temperatury przez pół godziny-przez czterdzieści minut. Ale musisz uważnie obserwować, w niektórych piekarnikach jedzenie gotuje się szybciej, w innych wolniej. Dowiedziałem się o tym kulinarnym przepisie z edukacyjnego programu o tradycjach różnych krajów. To było dość dawno temu, a teraz gotuję to danie nie tylko w święta, ale także w dni powszednie. Trudno wyobrazić sobie miłośnika rybnych przysmaków, którego filet z dorsza w piekarniku po portugalsku pozostawiłby obojętnym. Nie spotkałem jeszcze takich.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Filety z dorsza - 80   kcal/100g

Podobne przepisy