skład / składniki
gotowanie krok po kroku
rozcieńczyć 30 g drożdży szklanką ciepłego mleka, a następnie dodać 500 g mąki do miski, wymieszać .Umieść ciasto do podniesienia w ciepłym miejscu. Pozwól mu wędrować przez dwie godziny, a następnie dodaj sól rozpuszczoną w wodzie, 150 g cukru, 50 g masła,2 jajka,0, 5 szklanki ciepłej wody. Przenosimy wszystkie produkty, dodajemy 400 g przesianej mąki i zagniatamy ciasto .Ponownie pozostaw ciasto do fermentacji na godzinę .Następnie dodaj pozostałe drożdże rozcieńczone w wodzie, mąkę, pozostałe produkty, jeśli potrzebujesz wody, i zagniataj ciasto .Ponownie zostawimy go do fermentacji na godzinę.
następnie podziel gotowe ciasto na kawałki, uformuj z nich kulki i po 5-10 minutach wstępnej proofingu uformuj bułki. Po posmarowaniu bułek ubitym jajkiem pieczemy je w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g