miętowa jagnięcina pieczona w piekarniku
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
to danie nazwano miętową jagnięciną, upieczoną w piekarniku nie dlatego, że jagnięcina była tuczona miętą. Szczerze mówiąc, Nie wiem nawet, czy owce jedzą miętę i czy jest dla nich dobra. Liście mięty pokrywam przyprawioną i soloną łopatkę jagnięcą, a na wierzch kładę gałązkę tymianku. Ale liście raczej nie utrzymają się same. Dlatego przywiązuję je do łopatki specjalną nicią szefa kuchni. Jeśli nie ma specjalnego, używam zwykłego, tak jak robiono to przez wiele lat, zanim w sprzedaży pojawił się specjalny wątek kulinarny. Dwie łyżki oleju roślinnego smaruję blachę do pieczenia, kładę na niej łopatkę jagnięcą i smaruję resztą oleju. Rozgrzewam piekarnik do 200 C od około czwartej godziny. W międzyczasie napełniam mięso octem i posypuję nieczystymi ząbkami czosnku. Pieczę przez około czterdzieści pięć minut,a następnie zostawiam wyłączony piekarnik na kwadrans. Podaję z zielonym groszkiem w puszkach i gotowanym kruchym ryżem. Wszyscy miłośnicy jagnięciny będą zachwyceni, nawet ci, którzy wolą szaszłyki wieprzowe od jagnięciny. Jak na mój gust, to danie z jagnięciny jest najbardziej uniwersalne, nieco przypomina tradycyjną wieprzowinę, a mięta nadaje mięsu ciekawy aromat i smak, przerywając specyficzny zapach jagnięciny, z którego nie wszyscy są zachwyceni. Przepis kulinarny na to jedzenie przeczytałem w jakimś magazynie rozrywkowym kupionym przy okazji w pociągu, kiedy nie było nic do przeczytania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g