miętowa jagnięcina pieczona w piekarniku

Przygotowanie jagnięciny nie jest łatwe, ale nie z tym przepisem!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 15 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 4 % 1 g
174 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
to danie nazwano miętową jagnięciną, upieczoną w piekarniku nie dlatego, że jagnięcina była tuczona miętą. Szczerze mówiąc, Nie wiem nawet, czy owce jedzą miętę i czy jest dla nich dobra. Liście mięty pokrywam przyprawioną i soloną łopatkę jagnięcą, a na wierzch kładę gałązkę tymianku. Ale liście raczej nie utrzymają się same. Dlatego przywiązuję je do łopatki specjalną nicią szefa kuchni. Jeśli nie ma specjalnego, używam zwykłego, tak jak robiono to przez wiele lat, zanim w sprzedaży pojawił się specjalny wątek kulinarny. Dwie łyżki oleju roślinnego smaruję blachę do pieczenia, kładę na niej łopatkę jagnięcą i smaruję resztą oleju. Rozgrzewam piekarnik do 200 C od około czwartej godziny. W międzyczasie napełniam mięso octem i posypuję nieczystymi ząbkami czosnku. Pieczę przez około czterdzieści pięć minut,a następnie zostawiam wyłączony piekarnik na kwadrans. Podaję z zielonym groszkiem w puszkach i gotowanym kruchym ryżem. Wszyscy miłośnicy jagnięciny będą zachwyceni, nawet ci, którzy wolą szaszłyki wieprzowe od jagnięciny. Jak na mój gust, to danie z jagnięciny jest najbardziej uniwersalne, nieco przypomina tradycyjną wieprzowinę, a mięta nadaje mięsu ciekawy aromat i smak, przerywając specyficzny zapach jagnięciny, z którego nie wszyscy są zachwyceni. Przepis kulinarny na to jedzenie przeczytałem w jakimś magazynie rozrywkowym kupionym przy okazji w pociągu, kiedy nie było nic do przeczytania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy