skład / składniki
metoda gotowania
Tak więc, aby przygotować gęś zgodnie z naszym przepisem, bierzemy średniego ptaka, przetwarzamy, myjemy i suszymy. Pocieramy tuszę solą i kminkiem, zarówno na zewnątrz, jak i od wewnątrz. Oczyszczamy małe jabłka z nasion i rdzenia, wypełniamy brzuch gęsi, delikatnie szyjemy nitkami. Smarujemy ptaka kwaśną śmietaną i kładziemy na blasze do pieczenia z zszytą częścią do góry. Wkładamy blachę do pieczenia do dobrze nagrzanego piekarnika i upewniamy się, że pojawia się lekka złota skorupa. Zmniejsz ogień do minimum i smaż Gęś do miękkości. Aby mięso nie wyszło suche-wlej stopiony sok z blachy do pieczenia. Możesz wlać ¼ szklanki gotowego bulionu mięsnego na blachę do pieczenia.
do dekoracji potrzebujesz pachnącej antonovki. Oczyszczamy z niego rdzeń i układamy go z gęsią na 10 minut przed gotowością ptaka. Pieczona gęś jest uwalniana z nici i nadzienia, układana na talerzu, otoczona jabłkami z nadzienia i antonovką. Udekoruj duże jabłka oliwkami i pietruszką.
można podawać. Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g