gęś z jabłkami pieczona w piekarniku

wspaniały wybór na świąteczny stół! Wielkim daniem na Boże Narodzenie jest gęś z jabłkami. Bliscy wydzielają ślinę tylko z jednej nazwy podczas zatwierdzania świątecznego menu. To danie jest duże. Aby przygotować takie jedzenie, potrzebujesz umiejętności i przestrzegania pewnych zasad. Jednym z nich jest to, że nie bierz dużej gęsi, bez względu na to, jak bardzo tego chcesz. Do gotowania w piekarniku odpowiedni jest średniej wielkości ptak, aby mięso było dobrze ugotowane.
allaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 19 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 10 % 3 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 25 min

Tak więc, aby przygotować gęś zgodnie z naszym przepisem, bierzemy średniego ptaka, przetwarzamy, myjemy i suszymy. Pocieramy tuszę solą i kminkiem, zarówno na zewnątrz, jak i od wewnątrz. Oczyszczamy małe jabłka z nasion i rdzenia, wypełniamy brzuch gęsi, delikatnie szyjemy nitkami. Smarujemy ptaka kwaśną śmietaną i kładziemy na blasze do pieczenia z zszytą częścią do góry. Wkładamy blachę do pieczenia do dobrze nagrzanego piekarnika i upewniamy się, że pojawia się lekka złota skorupa. Zmniejsz ogień do minimum i smaż Gęś do miękkości. Aby mięso nie wyszło suche-wlej stopiony sok z blachy do pieczenia. Możesz wlać ¼ szklanki gotowego bulionu mięsnego na blachę do pieczenia.
do dekoracji potrzebujesz pachnącej antonovki. Oczyszczamy z niego rdzeń i układamy go z gęsią na 10 minut przed gotowością ptaka. Pieczona gęś jest uwalniana z nici i nadzienia, układana na talerzu, otoczona jabłkami z nadzienia i antonovką. Udekoruj duże jabłka oliwkami i pietruszką.
można podawać. Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy