Tuńczyk z grzybami w śmietanie w piekarniku

tuńczyk to ryba Królewska! Filet jest delikatny, soczysty i bardzo sycący!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 30 % 7 g
117 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podsmaż cebulę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I pieczarki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmielić jajko,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ugotowany ryż, pietruszkę, grzyby z cebulą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż nadzienie na połówkach tuńczyka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać śmietanę.Wypiekać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

aby przygotować pieczony filet z tuńczyka, zgodnie z tym przepisem kulinarnym, najpierw gotujemy umyty ryż w słonej wodzie do miękkości. Pieczarki myjemy, obieramy z folii i drobno siekamy. Obierz cebulę, umyj i pokrój, smaż z cebulą na oleju roślinnym na złoty kolor. Jajko gotujemy na stromo i drobno siekamy, natkę pietruszki drobno siekamy. Następnie wymieszaj ryż, jajko, grzyby z cebulą i natką pietruszki. Rozłóż połowę filetów z tuńczyka w uprzednio nasmarowanej formie, którą wcześniej kroimy na średnie kawałki. Następnie sól i pieprz na wierzchu i rozłóż masę ryżową na filecie. Rozłóż pozostały filet na wierzchu. Znowu sól i pieprz na wierzchu. Wlej śmietanę na wierzch. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240-250 g na około 40 minut. Możesz trochę mniej. Patrzymy na gotowość ryby, podczas gdy zapiekanka tworzy lekki złoty odcień, co oznacza gotowość jedzenia. Wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i podajemy z sałatką. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal / 100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Tuńczyk w oleju roślinnym - 190   kcal/100g
  • Tuńczyk we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Tuńczyk świeży - 101   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy