skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby przygotować pieczony filet z tuńczyka, zgodnie z tym przepisem kulinarnym, najpierw gotujemy umyty ryż w słonej wodzie do miękkości. Pieczarki myjemy, obieramy z folii i drobno siekamy. Obierz cebulę, umyj i pokrój, smaż z cebulą na oleju roślinnym na złoty kolor. Jajko gotujemy na stromo i drobno siekamy, natkę pietruszki drobno siekamy. Następnie wymieszaj ryż, jajko, grzyby z cebulą i natką pietruszki. Rozłóż połowę filetów z tuńczyka w uprzednio nasmarowanej formie, którą wcześniej kroimy na średnie kawałki. Następnie sól i pieprz na wierzchu i rozłóż masę ryżową na filecie. Rozłóż pozostały filet na wierzchu. Znowu sól i pieprz na wierzchu. Wlej śmietanę na wierzch. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240-250 g na około 40 minut. Możesz trochę mniej. Patrzymy na gotowość ryby, podczas gdy zapiekanka tworzy lekki złoty odcień, co oznacza gotowość jedzenia. Wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i podajemy z sałatką. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal / 100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Tuńczyk w oleju roślinnym - 190 kcal/100g
- Tuńczyk we własnym soku - 96 kcal/100g
- Tuńczyk świeży - 101 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g