skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne składniki. Bierzemy tłustą mieloną wołowinę, wieprzowinę i jagnięcinę, a także tłuszcz jagnięcy przepuszczany przez maszynę do mięsa.
Krok 2:
Mięso mielone jest ponownie przepuszczane przez maszynę do mięsa z tłuszczem jagnięcym. Drobno posiekaj cebulę i dodaj do mięsa mielonego.
Krok 3:
Wymieszaj, dodaj sól i ponownie dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Drobno posiekaj zieloną cebulę, dodaj kolendrę, kminek, czarny pieprz i sok z cytryny.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj. Zwilż ręce wodą i uformuj podłużne kebaby. Możesz pokroić ziemniaki w kółka, ułożyć kebaby nawleczone na szaszłyki na wierzchu i upiec w piekarniku. Ugotowałem je osobno na ruszcie grillowym w piekarniku, ponieważ nie lubię, gdy tłuszcz spływa na ziemniaki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, włóż do niego kebaby, piecz przez 15 minut, a następnie odwróć i piecz przez kolejne 15 minut. Do formy dodajemy piwo, płynny dym i plastry ziemniaków.
Krok 6:
Gotowe kebaby nawleczę na szaszłyki. Na talerzu układam pieczone ziemniaki, Kebab i uzupełniam kompozycję kulinarną cebulą i zieloną cebulą.
Krok 7:
Oto mój mąż, który aktywnie pomagał w przygotowaniu potrawy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Płynny dym - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g