skład / składniki
gotowanie krok po kroku
po natarciu każdej nogi kurczaka pieprzem i solą, roztop masło i usmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Wlej tam drobno posiekane pieczarki i wlej wodę. Tuszę jedzenie do połowy. W każdej nodze wykonuję nacięcie-kieszeń i wkładam tam wypełnienie. Zszywam nogi nitką i smażymy na oleju na patelni. Gdzieś po kwadransie dodaję pokrojone ziemniaki z solanką. W tym czasie kroję słodką paprykę obraną z nasion i łodyg w pierścienie, a także wkładam ją na patelnię. Dodaję wino, pieprz i sól, a jeśli nie ma wystarczającej ilości płynu, wlewam trochę wody. Przenoszę to wszystko do dużego garnka piekarnika i wkładam do piekarnika nagrzanego do średniej mocy i tuszy, aż będzie całkowicie ugotowany. Przed podaniem zdejmuję nici i układam je na glinianym naczyniu: na środku - nogi, na krawędziach - nadzienie i ziemniaki. Danie z udkami z kurczaka z ziemniakami i pieczarkami w garnku po hiszpańsku dekoruję kaparami i posiekanymi liśćmi sałaty. To wspaniały przepis kulinarny, który widziałem w programie o Hiszpanii. Prezenterka programu nie tylko opowiedziała, ale także pokazała, jak przygotować to danie kuchni hiszpańskiej. Na początku myślałem nawet, że to nie zadziała, ale kiedy próbowałem gotować, wszystko wyszło świetnie za pierwszym razem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g