udka z kurczaka z pieczarkami w piekarniku w garnku

Jak mama! Domowy, niesamowicie smaczny i prosty!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 25 % 6 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

po natarciu każdej nogi kurczaka pieprzem i solą, roztop masło i usmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Wlej tam drobno posiekane pieczarki i wlej wodę. Tuszę jedzenie do połowy. W każdej nodze wykonuję nacięcie-kieszeń i wkładam tam wypełnienie. Zszywam nogi nitką i smażymy na oleju na patelni. Gdzieś po kwadransie dodaję pokrojone ziemniaki z solanką. W tym czasie kroję słodką paprykę obraną z nasion i łodyg w pierścienie, a także wkładam ją na patelnię. Dodaję wino, pieprz i sól, a jeśli nie ma wystarczającej ilości płynu, wlewam trochę wody. Przenoszę to wszystko do dużego garnka piekarnika i wkładam do piekarnika nagrzanego do średniej mocy i tuszy, aż będzie całkowicie ugotowany. Przed podaniem zdejmuję nici i układam je na glinianym naczyniu: na środku - nogi, na krawędziach - nadzienie i ziemniaki. Danie z udkami z kurczaka z ziemniakami i pieczarkami w garnku po hiszpańsku dekoruję kaparami i posiekanymi liśćmi sałaty. To wspaniały przepis kulinarny, który widziałem w programie o Hiszpanii. Prezenterka programu nie tylko opowiedziała, ale także pokazała, jak przygotować to danie kuchni hiszpańskiej. Na początku myślałem nawet, że to nie zadziała, ale kiedy próbowałem gotować, wszystko wyszło świetnie za pierwszym razem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy