kurczak z ziemniakami w melonie pieczony w piekarniku w stylu uzbeckim

pikantne i wykwintne danie. Smacznego!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 33 % 6 g
96 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 20 min

to danie kuchni uzbeckiej nie jest tak łatwe do przygotowania w klimacie umiarkowanym, ponieważ potrzebuje gigantycznego melona, który dojrzewa tylko pod palącym południowym słońcem. Jak gotować kurczaka z ziemniakami w melonie, pieczonym w piekarniku po uzbecku, nauczyłem się z programu telewizyjnego o kuchniach różnych narodów. Program był poświęcony najbardziej niezwykłemu jedzeniu, a ten kulinarny przepis na kuchnię uzbecką utkwił mi w pamięci przez długi czas, ale udało mi się go ugotować dopiero we wrześniu ubiegłego roku, kiedy nagle miałem ogromny melon i zupełnie mały, niewiele większy niż fasola, młody ziemniak. Przede wszystkim ugotowałem małą tuszę z kurczaka na cichym ogniu w mieszaninie wody i soku winogronowego-w sumie około pół litra płynu. Jednocześnie ugotowałem obrane młode ziemniaki. Z gotowego kurczaka zdjął skórę, natarł ją pokruszonymi orzechami, solą-pieprzem i kolendrą-goździkami i nadziewał młodymi ziemniakami. Z czystego melona zdjął pokrywkę i wyciągnął nasiona i miąższ przez otwór. Miąższ nie musi być zeskrobany, na skórce powinna pozostać niewielka warstwa. Wepchnął kurczaka do melona, przykrył pokrywką, którą przymocował do miejsca nitkami. Włóż Dom z kurczaka melona do piekarnika, rozgrzanego do umiarkowanej temperatury i piecz przez około godzinę. Podczas gotowania należy obniżyć temperaturę piekarnika. Gotowego kurczaka podawano z mięsem melonowym, pokrojonym na małe kawałki i najdelikatniejszymi ziemniakami, które były nadziewane gigantycznym melonem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Melon"kantalupa" - 19   kcal/100g
  • Melon "kołchoźnica" - 28   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Sok winogronowy - 54   kcal/100g

Podobne przepisy