argentyńskie empanady

obfite paszteciki nadziewane mielonym mięsem, przyprawami i oliwkami! Empanady to danie powszechne w Ameryce Południowej (dzięki Hiszpanom).
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 37 % 17 g
węglowodany 41 % 19 g
268 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

ciasto: rozpuść tłuszcz wieprzowy, dodaj sól do gorącej wody, wrzuć wszystko do mąki, zagniatając ciasto.

mieszaj ciasto, aż pojawią się bąbelki i usuniesz lepkość. Ciasto w folii spożywczej i pozostawić na pół godziny.

nadzienie: drobno posiekaną cebulę podsmażyć na Rast.oleju, dodać mięso mielone, dodać ogień, usmażyć mięso. Sól, przyprawy, szczypiorek, oliwki, bulion. Wymieszaj wszystko, ostudź i włóż do lodówki.

dodaj posiekane jajka na twardo do nadzienia.

rozwałkuj ciasto na suchym stole bez mąki o grubości 2-3 mm. Wytnij koła o pożądanym rozmiarze, złóż w stos, przykryj folią.

umieść nadzienie na kółku, posmaruj krawędzie wodą, ściśnij merezhką.

posmaruj empanady żółtkiem z wodą, piec 12-15 minut w temperaturze 230 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 896   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy