Lekah-żydowskie ciasto miodowe

pyszne ciasto miodowe z wielką historią! Smak i aromat. Bardzo aromatyczne ciasto z nutami imbiru i cynamonu lekah. Niesamowicie pyszne i....z mąki żytniej. Pekut lekah na kilka dni przed świętem Rosz Haszana.
lakshmi-777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 81 % 48 g
284 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
mąkę przesianą, cynamon, imbir, cukier, sodę wymieszać.

ubij dwa jajka, dodaj do nich olej, miód.

wyciskamy sok z pomarańczy na stół 4-5.l.

dodaj jajka do mąki, tutaj-sok i skórkę.

ciasto układamy w formie i pieczemy przez 40 minut w 180.

schłodzić lekach w formie, wyjąć, pokroić na kawałki. Posyp sah.puder.

jeśli lekah jest owinięty folią i pozostawiony na dwa dni, będzie jeszcze smaczniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy