Lekah-żydowskie ciasto miodowe
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
mąkę przesianą, cynamon, imbir, cukier, sodę wymieszać.
ubij dwa jajka, dodaj do nich olej, miód.
wyciskamy sok z pomarańczy na stół 4-5.l.
dodaj jajka do mąki, tutaj-sok i skórkę.
ciasto układamy w formie i pieczemy przez 40 minut w 180.
schłodzić lekach w formie, wyjąć, pokroić na kawałki. Posyp sah.puder.
jeśli lekah jest owinięty folią i pozostawiony na dwa dni, będzie jeszcze smaczniejszy.
ubij dwa jajka, dodaj do nich olej, miód.
wyciskamy sok z pomarańczy na stół 4-5.l.
dodaj jajka do mąki, tutaj-sok i skórkę.
ciasto układamy w formie i pieczemy przez 40 minut w 180.
schłodzić lekach w formie, wyjąć, pokroić na kawałki. Posyp sah.puder.
jeśli lekah jest owinięty folią i pozostawiony na dwa dni, będzie jeszcze smaczniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g