Zapiekanka węgierska

Niezwykle soczysta i aromatyczna zapiekanka dla wegetarian i nie tylko. Niezwykle smaczne danie łączące pomidory i mięso, bardzo delikatna, soczysta węgierska zapiekanka!
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 51 % 20 g
węglowodany 31 % 12 g
269 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
masło pocieramy żółtkiem, dodajemy sól, mąkę, wodę. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, owijając folią spożywczą.
nadzienie: odetnij dolną część pomidorów, usuń miąższ, pieprz, sól. Posiekaj cebulę, usmaż ją w śliwce.olej na złoty kolor, wkładamy tutaj mięso mielone, doprowadzamy do gotowości, wkładamy przyprawy i sól.
rozwałkuj ciasto, przenieś do formy, uformuj boki. Pomidory wypełniamy mięsem mielonym i kładziemy na cieście.
ubij jajka ze śmietaną, wymieszaj z miąższem pomidorów, ziołami, solą. Wlej pomidory.
pieczemy Węgierskie ciasto przez 30-40 minut w temperaturze 180-190 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy