Sernik po lwowsku

pyszny sernik według starego dobrego przepisu z rodzynkami! Cudowny smak, niezwykłe połączenie twarogu i ziemniaków Bardzo delikatny i przewiewny sernik. Tradycyjne wypieki wielkanocne na Zachodniej Ukrainie
LesKraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 21 % 10 g
węglowodany 65 % 31 g
229 kcal
IG: 13 / 7 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Twaróg i gotowane ziemniaki należy dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa (u mnie - zmiażdżony blenderem do jednorodnej delikatnej konsystencji) Dodaj jedno żółtko na raz, ciągle pocierając. Dodaj miękkie masło i cukier, ciągle pocierając , aby uzyskać bujną masę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj umyte i suszone rodzynki i skórkę pomarańczową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Delikatnie ugniataj białkami strąconymi na bujną pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż w Podłużny kształt (mam 13x22 cm, wyłożony papierem do pieczenia. Piec 35-40 minut w 180 * C. schłodzić. Wyjmij z formy na zimno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Polej wierzch krówką (zagotuj z cukru, octu i wody, syrop. Zmielić z czekoladą i masłem) u mnie-krówka z połowy porcji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przed podaniem sernik należy przechowywać w chłodnym miejscu przez co najmniej 6-8 godzin.W tym czasie dojrzewa i nabiera innej struktury.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal / 100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal / 100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy