skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Twaróg i gotowane ziemniaki należy dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa (u mnie - zmiażdżony blenderem do jednorodnej delikatnej konsystencji) Dodaj jedno żółtko na raz, ciągle pocierając. Dodaj miękkie masło i cukier, ciągle pocierając , aby uzyskać bujną masę.
Krok 2:
Dodaj umyte i suszone rodzynki i skórkę pomarańczową.
Krok 3:
Delikatnie ugniataj białkami strąconymi na bujną pianę.
Krok 4:
Ułóż w Podłużny kształt (mam 13x22 cm, wyłożony papierem do pieczenia. Piec 35-40 minut w 180 * C. schłodzić. Wyjmij z formy na zimno.
Krok 5:
Polej wierzch krówką (zagotuj z cukru, octu i wody, syrop. Zmielić z czekoladą i masłem) u mnie-krówka z połowy porcji.
Krok 6:
Przed podaniem sernik należy przechowywać w chłodnym miejscu przez co najmniej 6-8 godzin.W tym czasie dojrzewa i nabiera innej struktury.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal / 100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal / 100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g