Grissini z czekoladą
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
drożdże moczymy w stu ml gorącej wody, trzymamy przez 15 minut.
wlej 350 g mąki do miski, wlej drożdże, cukier, włóż sól, wlej pozostałą gorącą wodę. Zagnieść ciasto.
połóż czekoladowe krople na stole, rozłóż ciasto na wierzchu, zagniataj, jakby wcierając czekoladę i dodając mąkę.
przenieś ciasto do miski, przykryj i utrzymuj ciepło przez pół godziny.
rozwałkuj ciasto kiełbasą, pokrój w poprzek na kawałki o szerokości dwóch cm. Każdy z nich jest następnie zwijany w długie wici.
rozłóż te wici na blasze do pieczenia z pergaminem. Przykryj i przytrzymaj przez 20 minut.
piecz grossini przez 10 minut w 220 stopniach, aż będzie złoty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g