Grissini z czekoladą

słodka przekąska-aperetif pochodzi ze słonecznych Włoch! Włoskie paluszki chlebowe Grissini z kawałkami czekolady to przystawka aperitif.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 77 % 47 g
264 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

drożdże moczymy w stu ml gorącej wody, trzymamy przez 15 minut.
wlej 350 g mąki do miski, wlej drożdże, cukier, włóż sól, wlej pozostałą gorącą wodę. Zagnieść ciasto.
połóż czekoladowe krople na stole, rozłóż ciasto na wierzchu, zagniataj, jakby wcierając czekoladę i dodając mąkę.
przenieś ciasto do miski, przykryj i utrzymuj ciepło przez pół godziny.
rozwałkuj ciasto kiełbasą, pokrój w poprzek na kawałki o szerokości dwóch cm. Każdy z nich jest następnie zwijany w długie wici.
rozłóż te wici na blasze do pieczenia z pergaminem. Przykryj i przytrzymaj przez 20 minut.
piecz grossini przez 10 minut w 220 stopniach, aż będzie złoty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy