ciasteczka nadziewane orzechami i suszonymi owocami

bardzo smaczne, delikatne ciasteczka z bezą i rodzynkami! Idealny na herbatę! Łatwo. Piękny. Smacznie. Pyszne delikatne ciasteczka z bezą, rodzynkami i orzechami.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 30 % 21 g
węglowodany 59 % 41 g
372 kcal
IG: 2 / 12 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.

rodzynki moczyć w wodzie przez pół godziny. Następnie spuść wodę i osusz rodzynki ręcznikiem papierowym.
zmiel orzechy włoskie.
oddziel żółtka od białek.
włóż białka do lodówki.
wymieszaj śmietanę z żółtkami.
zetrzyj masło, wymieszaj z mąką za pomocą blendera, a następnie połącz ze śmietaną z żółtkami.
gotowe ciasto nie powinno być zbyt strome.
z ciasta zroluj kulki, każdą zwiń w mąkę i połóż na talerzu.
aby ciasto nie wyschło, należy je dokręcić folią i przechowywać w lodówce przez godzinę.
do nadzienia ubij schłodzone białka z cukrem pudrem w blenderze, aż utworzy się mocna piana.
rozwałkuj każdą kulkę cienko.
na środek ułóż łyżkę ubitych białek, dodaj rodzynki i posyp orzechami.
Złóż tortillę na pół, lekko dociskając do krawędzi.
ponownie złóż i ponownie dociśnij rogi.
pozostaw środek otwarty.
połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
podczas pieczenia ciasta powinny się otworzyć i wyglądać jak muszle.
gotowe ciasto muszle posyp cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy