skład / składniki
gotowanie krok po kroku
rodzynki moczyć w wodzie przez pół godziny. Następnie spuść wodę i osusz rodzynki ręcznikiem papierowym.
zmiel orzechy włoskie.
oddziel żółtka od białek.
włóż białka do lodówki.
wymieszaj śmietanę z żółtkami.
zetrzyj masło, wymieszaj z mąką za pomocą blendera, a następnie połącz ze śmietaną z żółtkami.
gotowe ciasto nie powinno być zbyt strome.
z ciasta zroluj kulki, każdą zwiń w mąkę i połóż na talerzu.
aby ciasto nie wyschło, należy je dokręcić folią i przechowywać w lodówce przez godzinę.
do nadzienia ubij schłodzone białka z cukrem pudrem w blenderze, aż utworzy się mocna piana.
rozwałkuj każdą kulkę cienko.
na środek ułóż łyżkę ubitych białek, dodaj rodzynki i posyp orzechami.
Złóż tortillę na pół, lekko dociskając do krawędzi.
ponownie złóż i ponownie dociśnij rogi.
pozostaw środek otwarty.
połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
podczas pieczenia ciasta powinny się otworzyć i wyglądać jak muszle.
gotowe ciasto muszle posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g