Ciasto Wiatraczek

łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasteczka o dyskretnym smaku! Łatwe do wykonania , krótki czas gotowania, smaczne i oryginalne ciasteczka Wiatraczek.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 36 % 24 g
węglowodany 57 % 38 g
388 kcal
IG: 0 / 84 / 16

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

bierzemy 500g. ciasto francuskie i rozwałkuj, z ducha połówek otrzymujemy Rozmiar 32 na 24 cm., pokrój 8 na 8 cm,łącznie 24 kwadraty.

wycinamy każdy kwadrat do środka,kładziemy dżem lub dżem na środku.Nacięte końce są naprzemiennie zawijane do środka i dociskane do dżemu.

kładziemy na arkuszu do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika 175-180 g. na 12-15min.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g

Podobne przepisy