Ciasto Wiatraczek
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
bierzemy 500g. ciasto francuskie i rozwałkuj, z ducha połówek otrzymujemy Rozmiar 32 na 24 cm., pokrój 8 na 8 cm,łącznie 24 kwadraty.
wycinamy każdy kwadrat do środka,kładziemy dżem lub dżem na środku.Nacięte końce są naprzemiennie zawijane do środka i dociskane do dżemu.
kładziemy na arkuszu do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika 175-180 g. na 12-15min.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g