Mazurek pomarańczowy z cytryną

jasny, oryginalny deser o niesamowitym cytrusowym smaku. Prezentowany Mazurek ma bardzo bogaty cytrusowy smak i aromat, cudowny kolor. Na wielkanocnym stole będzie wyglądać świetnie! Mazurek to tradycyjne wielkanocne wypieki w Polsce. Naprawdę chciałem spróbować. Wyszło bardzo smacznie!
LesKraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 68 % 25 g
191 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką. A następnie szybko zmiel ręce na jednorodne okruchy.
dodaj żółtka i jajko. Łyżką zagnieść ciasto.
wstaw do lodówki na 1 godzinę.
jeśli pomarańcze mają cienką skórkę, gotuj je i cytrynę przez 2 minuty. Pokroić na kawałki, wyjąć nasiona i zmielić na jednolitą masę.
jeśli pomarańcze mają grubą skórkę, da to gorycz. Następnie musisz wytrzeć skórkę, wycisnąć sok i wszystko wymieszać. Gotuj z 1/3 szklanki wody i proszku przez 1 minutę.
galaretkę rozpuścić w 0,5 l gorącej wody i wymieszać z cytrusami.
rozłóż ciasto na wyłożonej papierem do gotowania formie(mam 2 formy:13x18 i 16x20)
wlej fasolę na ciasto i piecz przez 10 minut w temperaturze 180*C. następnie usuń i upiecz ciasto na złoty kolor.
ochłodzić.
napełnij nadzieniem i pozostaw do zestalenia -2 godziny w lodówce .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy