skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką. A następnie szybko zmiel ręce na jednorodne okruchy.
dodaj żółtka i jajko. Łyżką zagnieść ciasto.
wstaw do lodówki na 1 godzinę.
jeśli pomarańcze mają cienką skórkę, gotuj je i cytrynę przez 2 minuty. Pokroić na kawałki, wyjąć nasiona i zmielić na jednolitą masę.
jeśli pomarańcze mają grubą skórkę, da to gorycz. Następnie musisz wytrzeć skórkę, wycisnąć sok i wszystko wymieszać. Gotuj z 1/3 szklanki wody i proszku przez 1 minutę.
galaretkę rozpuścić w 0,5 l gorącej wody i wymieszać z cytrusami.
rozłóż ciasto na wyłożonej papierem do gotowania formie(mam 2 formy:13x18 i 16x20)
wlej fasolę na ciasto i piecz przez 10 minut w temperaturze 180*C. następnie usuń i upiecz ciasto na złoty kolor.
ochłodzić.
napełnij nadzieniem i pozostaw do zestalenia -2 godziny w lodówce .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g