kruche ciasteczka karmelowe
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Umieść patelnię z grubym dnem na ogniu. Wlej połowę porcji cukru (60 g) do rondla, pozwól mu się stopić. Gdy tylko cukier zacznie się topić, natychmiast wlej jego drugą część. Nie mieszaj w tym samym czasie, po prostu potrząśnij patelnią.
po ugotowaniu karmelu zdejmij patelnię z ognia, ostrożnie wlej do niej gorącą śmietanę. Umieść z powrotem na kuchence, mieszaj trzepaczką, aż mieszanina będzie całkowicie gładka.
2. Dodaj masło i wymieszaj.
3. Mieszaj, aż olej całkowicie się rozpuści i utworzy gładką strukturę karmelu.
4. Wlej kremowy karmel do chłodnej miski, wlej całą mąkę i brązowy cukier na raz. Zagnieść ciasto.
wstaw do lodówki na noc.
5. Rano zaczniemy to robić. Rozgrzej piekarnik do 180C. rozwałkuj ciasto o grubości 0,5 cm.
Wytnij prostokąty, lekko dociśnij w środku, a na krawędziach dociśnij kropki (jeden, dwa, trzy itp.) Przenieś ciasteczka na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Skup się na swoim piekarniku!
wyjmij i ostudź całkowicie na ruszcie. Ciasteczka są gotowe! Smacznego!
po ugotowaniu karmelu zdejmij patelnię z ognia, ostrożnie wlej do niej gorącą śmietanę. Umieść z powrotem na kuchence, mieszaj trzepaczką, aż mieszanina będzie całkowicie gładka.
2. Dodaj masło i wymieszaj.
3. Mieszaj, aż olej całkowicie się rozpuści i utworzy gładką strukturę karmelu.
4. Wlej kremowy karmel do chłodnej miski, wlej całą mąkę i brązowy cukier na raz. Zagnieść ciasto.
wstaw do lodówki na noc.
5. Rano zaczniemy to robić. Rozgrzej piekarnik do 180C. rozwałkuj ciasto o grubości 0,5 cm.
Wytnij prostokąty, lekko dociśnij w środku, a na krawędziach dociśnij kropki (jeden, dwa, trzy itp.) Przenieś ciasteczka na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Skup się na swoim piekarniku!
wyjmij i ostudź całkowicie na ruszcie. Ciasteczka są gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g