biszkopt z kremem

delikatny biszkopt zakocha się w gościach! Prosty przepis na słodycze! Smakowity. Od dawna chciałem tylko biszkoptu. Zrobiłam z kremem i nawet nie spodziewałam się, że wyjdzie tak pyszne ciasto.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 31 % 14 g
węglowodany 56 % 25 g
254 kcal
IG: 12 / 8 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.

ubij jajka z cukrem i masłem na ciasto czekoladowe.
dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
wlej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
wlej zmielone orzechy włoskie na ciasto.
piec ciasto przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Z powodu orzechów to ciasto piecze się dłużej niż zwykle.
połóż gotowy biszkopt na desce do krojenia razem z papierem. Pozostaw do ostygnięcia.
ubij jajka z cukrem, wanilią i masłem na ciasto waniliowe.
dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
wlej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut.
połóż gotowy biszkopt na desce do krojenia razem z papierem. Pozostaw do ostygnięcia.
widelcem wymieszaj jajko z odrobiną zimnego mleka.
Dodaj budyń waniliowy i wymieszaj, aby nie było grudek.
zagotuj mleko.
wlej mieszankę waniliową.
gotuj śmietanę, aż zgęstnieje.
zdejmij patelnię z ognia.
krem lekko ostudzić i dodać olej.
widelcem wymieszaj jajko z odrobiną zimnego mleka.
Dodaj budyń czekoladowy i wymieszaj, aby nie było grudek.
zagotuj mleko.
wlej mieszankę czekolady.
gotuj śmietanę, aż zgęstnieje.
zdejmij patelnię z ognia.
krem lekko ostudzić i dodać olej.
dodaj krople czekolady. Wymieszać.
zmiażdż ciasteczka na drobne okruchy.
połóż ciasto czekoladowe z orzechami na talerzu.
rozłóż schłodzony krem waniliowy na wierzchu.
włóż biszkopt waniliowy.
rozłóż krem czekoladowy.
posyp ciasto ciasteczkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gotowy budyń - 135   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy