ciasto śliwkowe na wodzie mineralnej
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
w misce wymieszaj wszystkie suche składniki: cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, wannę.cukier.
ubij jajka osobno. Dodajemy je stopniowo do suchej mieszanki. Wlej również min. woda, olej. Na wyjściu otrzymujemy jednorodne ciasto.
weź kształt, przykryj papierem, wlej do niego ciasto, połóż śliwki na połówkach, lekko je wciskając. Wziąłem ze śliwkami i tarniny.
w rozgrzanym do 180-190 stopni pieczemy ciasto do miękkości przez 30-40 minut.
posyp cukrem pudrem.
ubij jajka osobno. Dodajemy je stopniowo do suchej mieszanki. Wlej również min. woda, olej. Na wyjściu otrzymujemy jednorodne ciasto.
weź kształt, przykryj papierem, wlej do niego ciasto, połóż śliwki na połówkach, lekko je wciskając. Wziąłem ze śliwkami i tarniny.
w rozgrzanym do 180-190 stopni pieczemy ciasto do miękkości przez 30-40 minut.
posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g