ciasto śliwkowe na wodzie mineralnej

zwiewne ciasto ze słodkimi śliwkami jest dla wszystkich wyjątkową rozkoszą! Podobała mi się prostota przygotowania i smak ciasta. Bardzo smaczne ciasto śliwkowe na wodzie mineralnej, śliwki dają przyjemną kwaskowatość.
lakshmi-777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 71 % 35 g
243 kcal
IG: 9 / 3 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
w misce wymieszaj wszystkie suche składniki: cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, wannę.cukier.

ubij jajka osobno. Dodajemy je stopniowo do suchej mieszanki. Wlej również min. woda, olej. Na wyjściu otrzymujemy jednorodne ciasto.

weź kształt, przykryj papierem, wlej do niego ciasto, połóż śliwki na połówkach, lekko je wciskając. Wziąłem ze śliwkami i tarniny.

w rozgrzanym do 180-190 stopni pieczemy ciasto do miękkości przez 30-40 minut.

posyp cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy