Babeczka z makiem i wiśniami
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
przesiej mąkę do miski (aby nasycić tlenem), dodaj proszek do pieczenia, sodę, mak, cukier waniliowy. Na samym końcu połóż suszone wiśnie i wymieszaj.
w innej misce zetrzyj miękkie masło i cukier. Dodaj jajka, ubij. Stopniowo dodawaj mąkę i śmietanę do powstałej mieszanki. Wymieszaj, dodaj skórkę z cytryny.
włóż do silikonowej formy (lub innej, ale wtedy musisz ją nasmarować)
piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
pozostaw w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Udekoruj cukrem pudrem i "jagodami".
w innej misce zetrzyj miękkie masło i cukier. Dodaj jajka, ubij. Stopniowo dodawaj mąkę i śmietanę do powstałej mieszanki. Wymieszaj, dodaj skórkę z cytryny.
włóż do silikonowej formy (lub innej, ale wtedy musisz ją nasmarować)
piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
pozostaw w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Udekoruj cukrem pudrem i "jagodami".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g