ciasto owocowe kwiaty ananasa
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
rozmrozić trochę gotowe ciasto francuskie w pokoju.temp. Odłącz jedną warstwę i włóż ją z powrotem do lodówki - w razie potrzeby możesz zrobić z niej drugą porcję.
otwórz puszkę ananasów, spuść płyn i wysusz same ananasy na ręczniku papierowym.
rozwałkuj ciasto na warstwę, pokrój w paski nieco szersze niż 1 cm każdy.
połóż trzy paski promieni jeden na drugim, połóż na nich pierścień ananasa.
owinąć paski wewnątrz pierścienia i docisnąć do środka.
ułóż powstałe kwiaty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
umieść wstępnie namoczone suszone wiśnie na środku każdego kwiatu ananasa.
posmaruj płatki ciasta ubitym jajkiem i włóż do piekarnika piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.
otwórz puszkę ananasów, spuść płyn i wysusz same ananasy na ręczniku papierowym.
rozwałkuj ciasto na warstwę, pokrój w paski nieco szersze niż 1 cm każdy.
połóż trzy paski promieni jeden na drugim, połóż na nich pierścień ananasa.
owinąć paski wewnątrz pierścienia i docisnąć do środka.
ułóż powstałe kwiaty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
umieść wstępnie namoczone suszone wiśnie na środku każdego kwiatu ananasa.
posmaruj płatki ciasta ubitym jajkiem i włóż do piekarnika piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g